Hírek

2014.08.10. 13:35

Hadi utak emléke a Táborhegyen

Nádasd - Ez a falu őrzi múltját. Takács László plébános ötletét megvalósítva emlékművet emeltek a Táborhegyen.

Némethy Mária

Szinte egész történelmünk végigvonult egy ősi úton, amely ma a nádasdiak jól gondozott kertjei, földjei között vezet. Táborhegynek nevezik a helyet. Szombat óta már nemcsak a községben élők tudják, miről is nevezetes a hegy. Marosits József szobrászművész alkotása bárkinek elmeséli azt.

Takács László plébános megáldja a táborhegyi emlékművet (Fotó: Némethy Mária)

A nádasdiak köztiszteletben álló plébánosa, Takács László kiváló ismerője a falu történetének. Ő kezdeményezte az emlékmű állítását, s szombaton nagyon szép ünnepség keretében, egy rendkívüli történelemórán fel is elevenítette azt. Itt menekült a tatárok elől IV. Béla királyunk, vonultak Mátyás király hadai, táboroztak a törökök, mielőtt 1664-ben a körmeni és a szentgotthárdi csatába indultak, gyülekeztek 1809-ben a nemesi felkelők Napóleon ellen, 1848-ben itt vonult el Perczel Mór serege, majd 1944-45-ben munkaszolgálatosok táborhelye volt.

A katonai tiszteletadással megrendezett ünnepségen versek, dalok hangzottak el. Karvalits László polgármester köszöntője után Fegyveres László alezredes mondott beszédet, koszorúzott Körmend és Szentgotthárd polgármestere is. Takács László és Kőrösi Krisztina evangélikus lelkész áldotta meg az emlékművet, amely nádasdiak összefogásával jött létre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!