Hírek

2015.03.07. 15:42

Embercsempészek a bíróság előtt - 245 migránst szállítottak Ausztriába és Horvátországba

Szombathely - A Szombathelyi Járásbíróság a héten ismét tárgyalást tartott R. Norbert és hét társa ellen embercsempészés bűntette miatt. Ítélet még született.

Unger Tamás

Legalább 245 embert csempészett át pénzért néhány hónap alatt Magyarországról Ausztriába és Horvátországba egy magyar bűnbanda. Ügyüket januárban kezdte el tárgyalni a Szombathelyi Járásbíróság.

A vádirat szerint az elsőrendű vádlott, R. Norbert 2013. október végén egy olyan, államhatárokon átnyúló bűnszervezet szerb vezetőjével került kapcsolatba, aki szervezetten foglalkozott külföldiek Szerbiából az unióba való átjuttatásával, az ehhez szükséges engedélyek nélkül. Az ő feladata volt az illegális migránsok Magyarországról történő átszállításának és Ausztriába vagy Horvátországba való kijuttatásának a megszervezése, az ehhez szükséges elkövetők toborzása, majd a szervezet magyar tagjainak kifizetése is. Az elsőrendű vádlott a szervezői feladatai mellett, mint előfutár is részt vett az illegális migránsok átszállításában, többeket, köztük barátnőjét és édesapját is beszervezte. Legalább 245 embert csempésztek át a határon, tették ezt mindaddig, amíg le nem buktak egy tavalyi május végi esten: az első-, a másod-, a negyed-, a hatod és a nyolcadrendű vádlottak akkor 12 szír állampolgárt szerettek volna Ausztriába átjuttatni, azonban május 22-én, az éjszakai órákban Vasvár térségében rendőri igazoltatás alá vonták és elfogták őket.

Fotók: Unger Tamás

Januárban a tárgyaláson a nyolc vádlottból hatan jelentek meg, vallomást senki nem tett. De többen is korábban úgy nyilatkoztak, hogy életük legnagyobb hibáját követték el, amikor belementek az embercsempészetbe.  A tárgyalást akkor elnapolták. A héten folytatódott az ügy a járásbíróságon, dr. Tóth András, a tanács elnöke további bizonyítás miatt a következő tárgyalást május 12-én 10 órára tűzte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!