Hírek

2016.10.24. 19:13

A hősök tisztelete - Látványos emlékművet avattak Jákfán

Jákfa - Látványos emlékművet avattak fel a településen, amely immáron méltón őrzi az ’56-os hősök emlékét.

Cseszkó Tamás

- Büszke vagyok, hogy ilyen sok helybéli tisztelte meg az avatóünnepséget - mondta köszöntőjében Fodor Lászlóné, a település polgármestere. Az új emlékmű rekordgyorsasággal, egy hónap alatt készült el, Veres Gábor hegyfalui szobrászművész terveit csodálhatják meg mindazok, akik a faluba látogatnak.

A polgármester kiemelte, az önkormányzat 3,5 millió forintot nyert az 1956-os Emlékbizottság pályázatán, az összeget 1,5 millió forinttal egészítették ki helyi forrásból. - Az emlékmű darabjai őrzik azokat a hősöket, akik sokat tettek hazánk szabadságáért - fogalmazott Fodor Lászlóné.

A rendezvényen részt vett Ágh Péter országgyűlési képviselő, Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke és Galántai György, a Sárvári Járási Hivatal vezetője.

Ágh Péter és Fodor Lászlóné vágta át a nemzeti színű szalagot Fotó: Cseszkó Tamás

Ágh Péter beszédében úgy fogalmazott: akkor, amikor '56-ról hallanak, van okuk arra, hogy kihúzzák a hátukat és megdobbanjon a szívük. Mert '56 az önöké is, hiszen ez a település se volt tétlen, amikor szinte minden közösség azt érezte, valamit tenni kell. A jákfaiak hatvan éve nem zárkóztak el attól, hogy ők alakítsák a sorsukat. A képviselő ezt követően ismertette a helyi történéseket, majd hozzátette: '56 igazi valóság volt itt, Jákfán is. Hús-vér szereplőkkel, akik voltak elég bátrak, hogy itt is bebizonyítsák azt, hogy a magyarok nem engedik, hogy mások döntsenek helyettük. Méltó hozzájuk és minden '56-os hőshöz ez a monumentális emlékmű.

A beszédeket követően a történelmi egyházak képviselői megáldották az emlékművet, majd a helyi iskolások műsora következett, külön ki kell emelnünk Kristofics Adélt, aki megható verssel készült az ünnepségre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!