Hírek

2017.01.26. 19:05

Megújul a körmendi Vadászlak

Körmend - Molnár Lajos és Szinetár Miklós munkásságának is emléket állítanak a körmendi Vadászlakban.

Markó Petra

Többen azt hitték, hogy már átadó ünnepségre érkeztek a körmendi Vadászlak épületéhez csütörtökön, azonban a munkálatok teljes befejezéséig jó pár hónap hátra van. Nem volt azonban hiábavaló a hidegben fagyoskodni, hiszen újabb részleteket tudtunk meg a látogatóközpontról és annak jövőjéről.

Az biztos, hogy igazán különleges épület kap helyet a Várkert szívében a felújítás után. - A 155 millió forintos támogatással megvalósuló beruházás nem kis feladat elé állított minket, a kivitelezőket - mondta Paksa Csaba, a cég szakmai vezetője. Az egykor fénykorát élő Vadászlak rendkívül leromlott állapotban volt a munkálatok kezdetekor. Mivel műemléképületről van szó, ezért több szabály betartása mentén kellett haladni. A rekonstrukció során a volt irodaépület tégláit is felhasználták, a második szintre pedig a korábbi lépcső vezet fel. A külső homlokzatnak és annak színének is meg kell maradnia. A tetőt viszont nem tudták megtartani: a födémgerendák és tetőszerkezet teljes cseréje is indokolt volt.

Paksa Csaba, a Vadászlak felújítását végző kivitelező cég képviselője és Bebes István polgármester bejárták a szépen alakuló beruházást.

A 33 hektáros kastélyparkot szeretnék hozzákötni a Vadászlakhoz, ezért a környezetbe illeszkedő utakat is helyreállítják. A funkcionális terek kialakításánál fő szempont lesz, hogy be lehessen mutatni a Batthyány-örökség természetvédelmi ágát.

A kétszintes épületben kiállítóterek, irodák és teakonyha fogadja majd a látogatókat, a földszintről pedig a teraszon át megközelíthetővé válik az udvar.

Az már biztos, hogy lesz természettudományos kiállítás, amely a Várkert történetét mutatja be, de emléket állítanak korábbi természetvédőknek is. Így Molnár Lajos egykori körmendi ornitológusnak és Szinetár Miklósnak, aki pedagógusként a helyi gyerekeket a természet megismerésére és megőrzésére nevelte. A maguk idejében mindketten sokat tettek azért, hogy a környezetvédelem hangsúlyossá váljon a településen. - Éppen ezért nem szabad hagyni, hogy munkásságuk - például egy madárgyűjtemény vagy fa- és növényállományok elvesszenek - emelte ki Bebes István, Körmend polgármestere.

Látogatóközpontot, illatszertárat és kutatóhelyet is kialakítanak az épületben, amely még jó pár hónapig építkezési terület lesz Fotó: Szendi Péter

Kitért rá: a vadászturizmus fellendítését is szolgálhatja az épület. Bár főként a környezetvédelemre helyezik a hangsúlyt, az időszaki kiállításokkal a vadászati tevékenységet is közelebb hoznák az érdeklődőkhöz.

Egy hazánkban egyedülálló illatszertárral is készülnek a beruházás keretében, ahol a szaglás és a tapintás is kiemelt szerepet kap. Különböző gyógy- és fűszernövényeket lehet majd ugyanis megszagolni, amelyek felhasználási lehetőségeiről és termesztési módjairól is tájékoztatják a látogatókat.

A fentieken kívül a Vadászlakkal a jövőben kutatóhelyet is szeretnének teremteni a környezetvédelemmel foglalkozó szakembereknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!