Hírek

2017.08.01. 18:25

Tikkasztó hőség vár ránk

MEGYEI KÖRKÉP - Napokig el kell viselnünk a kánikulát. A pályaudvarokon palackos víz, a szombathelyi Fő téren párakapu, megyeszerte klimatizált helyiségek adnak enyhülést a hőségben.

Vadas Krisztina

Forró, száraz időre, 34-38 fok közötti hőmérsékletekre igen, enyhet adó szélre, frissítő záporokra kevésbé számíthatunk a héten a megyében. Szinte alig lesz felhő az égen, többórás perzselő napsütés várható - aki teheti, árnyékba húzódik, és menekül a hőség elől. Ráadásul az időjárás-előrejelző portálok szerint a rekordközeli forróság a hét végéig fokozódik, több helyen elérheti a hőmérséklet csúcsértéke a 40 fokot.

Dr. Puskás Tivadar, Lendvai Ferenc és dr. Kohuth Viktor koccintanak egy pohár vízzel Fotó: Unger Tamás

Harmadfokú hőségriasztás

A legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendelte el az ország egész területére vonatkozóan dr. Szentes Tamás országos tiszti főorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár tegnaptól augusztus 4. (péntek) éjfélig. Ilyenre akkor kerül sor, ha legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 fokot. A tartós hőség az egészséges szervezetet is megviseli, a szív- és a keringési betegségben szenvedőkön túl ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok, figyelmeztet az ÁNTSZ.

Kerüljük az alkoholt!

A nagy melegben ügyeljünk a fokozott folyadékbevitelre, kerüljük a magas koffein-, illetve cukortartalmú, valamint alkoholos italok fogyasztását, ezt tanácsolják. Felhívják a figyelmet arra is, hogy akik a hőség ellenére gépjárműbe kényszerülnek, azok óvatosan vezessenek: vezetés közben a koncentrációt negatívan befolyásolhatja a rekkenő hőség.

Víz a vasútállomásokon

Ásványvizet osztanak a hőségriasztás ideje alatt a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki állomásokon a vasúttársaságok. Budapesten a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvaron, Vasban Szombathelyen és Celldömölkön jut palackozott ásványvíz a szomjas utazóknak. Péntekig biztosan, illetve amíg az időjárás megkívánja, minden nap 10 és 17 óra között.

Nyilvánosan hűsölhetünk

A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listáját a katasztrófavédelem tette közzé honlapján. Vas megyében 36-ot tüntettek fel: bevásárlóközpontokba, áruházakba, polgármesteri hivatalokba is behúzódhatunk a kánikula elől. Lényeges: a hőségriasztással párhuzamosan továbbra is érvényes a június 20-a óta fennálló országos tűzgyújtási tilalom.

Felfrissülés a Fő téren

Már Szombathely főterén is felfrissítheti magát, aki szeretné. A Vasivíz munkatársai nemcsak egy párakaput, hanem egy sátrat is felállítottak a Szentháromság-szobor közelében: friss ivóvizet engedhet bárki, aki szomjas.

Dr. Puskás Tivadar polgármester hétfőn kereste fel dr. Kohuth Viktort, a Vasivíz Zrt. vezérigazgatóját, hogy legyen frissítőpont a Fő téren. Jókor jött a polgármester ötlete, hiszen tegnaptól hőségriasztás lépett életbe. Fontos, hogy az emberek a melegben felfrissíthessék magukat, folyamatosan tudják pótolni az elvesztett folyadékot, emelte ki a polgármester. - Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az ilyen meleg napokon legalább két-három liter vizet kell inni, hogy ne legyen gond a fokozott folyadékvesztés miatt - tette hozzá dr. Puskás Tivadar.

Dr. Kohuth Viktor kiemelte: jelenleg 40 százalékos kihasználtsággal működnek a kutak, így még van bőven víz, amelyből gazdálkodhatnak a lakók. Az elmúlt hetek csúcsa 24 ezer köbméter elhasznált víz volt egy nap alatt, de tavaly volt olyan nap, amikor 35 ezer köbmétert is kitermeltek.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!