Hírek

2013.04.01. 10:17

Csákánydoroszlóban öt házat csónakkal lehet megközelíteni

Vas megye - Hétfő reggel lassú apadás indult el a vízfolyásokon. Az ár Csákánydoroszlóban házakat fenyegetett, a fél Dózsa liget víz alatt van.

Bajdó Bettina

Csákánydoroszlóban már vasárnap délután összefogtak a település lakói, hogy megvédjék értékeiket - tudtuk meg Horváth István polgármestertől. Hétfő délelőtt öt házat csak csónakkal lehetett megközelíteni.

- Vasárnap délután zsákokat töltöttünk, ezzel segítve a védekezést - folytatta a polgármester. - Késő délután abbahagytuk a munkát, mert amit lehetett, azt megtettük. A fél Dózsa liget víz alatt van, a kertek alját is elöntötte a víz. Hétfő délben állunk, és várjuk, hogy jöjjön az apadás. Fél éven belül ez a harmadik árvíz, az itt élőknek már nagyon elegük van ebből az egészből. Ráadásul teljesen magunkra vagyunk hagyva, senki sem segít nekünk. Vasárnap megkérdeztem mindenkit, aki részt vett a védekezésben, hogy látott-e erre katasztrófavédőket, de mindenki nemmel válaszolt. Csalódottak vagyunk, mert úgy érezzük, hogy csak akkor vagyunk fontosak, ha magasa rangú tisztséget betöltő politikus érkezik hozzánk.

A polgármester a tájékoztatást is hiányolta. Hivatalos adatok az árról nem kaptak, megpróbálták felhívni a vízügyet, hogy érdeklődjenek a vízmagasságról, ám ott azt mondták nekik, nézzék meg a honlapon. Ezt a védekezési munkálatok közepette elég nehéz lett volna megtenni.

Mi utánanéztünk az adatoknak. Vasárnap reggel hét órakor Szentgotthárdnál 155, Körmendnél 273 centiméter volt a Rába vízmagassága. Este hét órakor Gotthárdnál 284, Körmendnél 382 centimétert mértek. Hétfő reggel hét órakor a szentgotthárdi részen 178 centiméterre apadt a vízszint, Körmendnél 458 centiméterre emelkedett.

Horváth Tibor polgári védelmi (PV) alezredes, a Vas megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Körmendi PV Kirendeltség vezetője a szentgotthárdi helyzetről tudott felvilágosítást adni. Azt mondta, hogy elhúzódó árvízről van szó.

- Vasárnap délután én is kint voltam a helyszínen, s folyamatosan néztem és nézem is az időjárás-előrejelzéseket - tette hozzá Horváth Tibor. - Ausztriában a hegyekben 1500 méter fölött elkezdett fagyni, ez jó hír nekünk. Vasárnap este még esett egy-öt milliméternyi eső a szentgotthárdi részen, s hétfő délelőtt is szállingózott a hó, ám ez már nem jelentős mennyiség. Mindig figyelem a horvát előrejelzést, mert a térségünket is lefedik, ők sem jeleztek hétfőre már jelentősebb mennyiségű csapadékot. Szentgotthárdnál elkezdődött már egy lassú apadás. A területen vízfolyások vízszintje így is jelentősen megemelkedett, a Lahm-patak ki is lépett a medréből. A polgármestereket előre értesítettük a helyzetről. Az előző árvíz után nem bontottuk vissza a nyúlgátakat, így ezeket most is tudtuk használni. Csak ott hordták arrébb a homokzsákokat, ahol a közlekedést akadályozták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!