Turisztikai szervezet

2019.07.16. 07:00

A hegyhát vonzása – Az érintetlenséggel érvelnek az idelátogatóknak

Aki eljön a Jeli Arborétumba, az maradjon a Vasi-Hegyháton és kiránduljon a Rába mentén – ez a célja a térség turisztikai szervezetének. Az egyesületvezető Zágorhidi Czigány Ákos vetett számot az idei első fél évről.

Pogács Mónika

Zágorhidi Czigány Ákos szerint több napot érdemes itt eltölteni

Fotó: VN/Vincze Kornél

– Két nagy terület ellátása ad komoly feladatot, az egyik a turisztikai desztináció összefogása, a szolgáltatások kiajánlása a turisztikai piacon, a másik a vidékfejlesztés – kezdte a félév-értékelést Zágorhidi Czigány Ákos, a Vasi-Hegyhát–Rábamente Közhasznú Turisztikai Egyesület elnöke. A térség kiajánlásán dolgoztak: egy, a Jeli Arborétumhoz kapcsolódó kampányba kezdtek.

– A térség legismertebb attrakciója a kert, ahol a rododendronok virágzása körüli időszakban hatvanezer ember is megfordul. Ez jelentős vendégszám. Ám sajnos a jeli imázs egyelőre azt jelenti, hogy az akár több száz kilométerről érkező kirándulók is azonnal hazaindulnak a kertlátogatás után – vázolta a szakmának nagy feladatot adó alaphelyzetet az elnök. Erre alapozva a térség turisztikai attrakcióinak, szálláshelyei­nek bemutatásával többnapos itt maradásra szeretnék buzdítani a messziről érkezőket. – A statisztikai számok, amelyeket elemezni tudnánk, majd csak később érkeznek meg, de összességében kijelenthető: a kampány már idén is sikeres volt, ám ez még csak egy hosszú folyamat kezdete. Nehéz lesz a több évtized alatt a turisztikai köztudatba beivódott szokásokon változtatni, és rábírni a turistákat arra, hogy Jelin kívül figyelmük más attrakciókra is kiterjedjen. Ezen dolgozunk – összegezte.

Zágorhidi Czigány Ákos szerint több napot érdemes itt eltölteni
Fotó: VN/Vincze Kornél

Szerinte a térség érintetlensége lehet vonzó, versenyképes a turisztikai pia­con. A természeti értékeket, az épített és kulturális örökséget kell megfelelő módon kínálni, bemutatni, ez lehet érdekes az ideutazóknak. A szelíd turizmus egyre népszerűbb az utazók körében – a mozgás, az egészségmegőrzés jegyében. Ez a szegmens továbbra is erősödni fog a turizmuson belül. Nagyon sokan kerülik már a tömegesen látogatott helyeket.

– Nekünk a természetközeli élményeken alapuló kínálattal kell előállnunk a turisztikai piacon, ez lesz versenyképes – véli az egyesületvezető. – Vasváron a Békeház melletti Ezredes-ház újrahasznosítása van folyamatban, amely átkerült nemrég a város tulajdonába, nemsokára turisztikai funkciót kap a két épület és udvar – tájékoztatott Vasvár turisztikai fejlesztéseiről.

Van potenciál a kertekben is: egy osztrák–magyar, határon átnyúló program a határ két oldalán a szőlőhegyek kiaknázatlan lehetőségeit hasznosítaná a turizmus számára kis vendéglátó- vagy szálláshelyek kialakításával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában