rendszeresek az ellenőrzések

2019.07.17. 07:00

A sínekre hajtott, most pedig bűncselekmény miatt kell felelnie – Nem egyedi az eset

Óriási szerencséjére könnyebb sérülésekkel megúszta az a sofőr, aki hétfő este karambolozott autójával egy személyvonattal Szombathelyen. Jelzett a készülék, hogy jön a vonat, mégis a sínekre hajtott az autós. Nem egyedi az eset, éppen ezért rendszeresek az ellenőrzések. A vasúti átjárókban bekövetkező baleseteknél kizárólag a szerencse segíthet.

VN

Fotó: Horváth Balázs

A helyi férfi a Liliom utca irányából a Tátika utca felé autózott, amikor a Sárdi-ér utca kereszteződésében lévő vasúti átjáróhoz ért, figyelmen kívül hagyta a fényjelző készülék piros jelzését. Autójával behajtott a vasúti átjáróba és nekiütközött a Vasvár felől Szombathely felé közlekedő vonatszerelvénynek. A járművezető a balesetben könnyebb sérüléseket szenvedett – olvasható a hétfő esti balesetről a Vas Megyei Rend­őr-főkapitányság tájékoztatásában.

A férfi a súlyos sérülést megúszta, de a felelősségre vonást nem fogja: közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt büntetőeljárást indított a Szombathelyi Rendőrkapitányság. Éppen az ilyen balesetek megelőzésére hívják fel a figyelmet a vasúttársaságok és a rendőrség: évente többször tartanak akciókat, kiemelt ellenőrzéseket: tavaly 222 átjáróban 184 alkalommal, tavalyelőtt 157 átjáróban 190 alkalommal ellenőriztek, összegezte a MÁV. Sőt, nemzetközi figyelemfelhívó napja is van az ilyen esetek elkerülésének.

Egy hónapja, június 6-án volt a Nemzetközi Útátjárós Biztonsági Nap, akkor is országos ellenőrzést szerveztek. A nyár az utazás szezonja, a diákoknak a vakáció hetei – és a járművezetők mellett nekik, a kerékpárosoknak és a gyalogosoknak is figyelmesen kell haladni a vasúti átjárókban. Az idei nyári akció Jánosházán, Celldömölkön és Nemeskeresztúron érintette Vas megyét, de természetesen nem csak ott kell óvatosan áthajtani a síneken, ahol éppen figyelnek a rendőrök.

Egy korábbi rendőrségi közlemény drasztikusan fogalmaz: „A vasúti átjárókban bekövetkező balesetekben a gyalogosoknak és a járművezetőknek gyakorlatilag nincs esélyük, legfeljebb a szerencsén múlik a kimenetel”. Látszik a statisztikákból is: tavaly 48 ember sérült meg vasúti balesetben, miközben 98 volt a halálos áldozatok száma.

Ennél szerencsésebb volt a hétfői szombathelyi baleset autós érintettje. A felelősségét majd a rendőrségi nyomozás tisztázza, de az biztos, hogy a KRESZ szerint „biztosított vasúti átjáróra járművel csak abban az esetben szabad ráhajtani, ha a fényjelző vagy hangjelző berendezés jelzést nem ad, illetve a fénysorompó vagy a félsorompóval kiegészített fénysorompó villogó fehér fényjelzést ad”.

A sofőr felkereste szerkesztőségünket, hogy beszámoljon a baleset körülményeiről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában