Fiatal városőr

2019.08.12. 10:00

Weidl Márkkal, a kőszegi darabontlegénnyel beszélgettünk

Az első szezont négyen kezdték, az idén már hét darabontlegény erősíti a Kőszegi Darabontok, a városőrség csapatát. Weidl Márk az elsők között csatlakozott.

Tóth Kata

A 17 éves Weidl Márk korhű öltözékben: „Büszkeség kőszeginek lenni”

Fotó: Ohr Tibor

Lelkes, történelemszerető Jurisich-os gimnazisták fogtak össze két éve Móricz Imre igazgatóhelyettes, a Kőszegi Ostromnapok Egyesület elnökének ajánlatára és Tóth Botond tanár úr toborzására. Már tavalyelőtt részt vettek az ostromnapokon és a Körmendi Napokon. És nem álltak le nyár után sem: egyéb hagyományőrző rendezvényeken, a novemberi Márton-napon, a kőszegi szüreten, adventkor is számítottak rájuk. Négyből időközben heten lettek, és még bővülhet a számuk.

A 17 éves Weidl Márk korhű öltözékben: „Büszkeség kőszeginek lenni”
Fotó: Ohr Tibor

A 17 éves Weidl Márk az idén Kőszegen zajlott Ifjúsági Honismereti Akadémia megnyitóján díszőrséget állt hagyományőrző viseletben, majd táborozóként vett részt a programokban. – Pályáztam a honismereti szövetséghez az Arcok és harcok – példaképek a magyar történelemben témában. A várvédő városában ki másból készültem volna, mint Jurisicsból: 15 diából álló előadást küldtem be első körben. Múlt szerdán pedig előadást tartottam, egy diák korreferátumban a társaim nyelvén, fiataloknak szóló nyelvezettel mutattam be Jurisics Miklóst. Büszkeség kőszeginek lenni, a várkapitányt bemutatni pedig felemelő érzés. Ilyen várossal és ilyen neves hőssel nem mindenki büszkélkedhet – mondja Márk, akinek a tábort össze kellett egyeztetnie az Ostromhétvégével és arra való készülődéssel. Keddtől csütörtökig részt vett minden programon, majd úgy búcsúzott a társaitól: találkoznak az ostromnapokon. Márknak sűrű volt az a hét. Részt vett a táborépítésben és besegített a csoportok vezetésébe is: az akadémistákkal városnéző sétákra ment. Az egyik alkalommal az idegenvezető, mivel Márk az adott idő alatt nem tudta befejezni az előadását, átadta neki a szót a Szent Jakab-templomnál. A szombati ostromon pedig már a várfalon a létrákon feljutó törököket aprították.

 

Márk most 17 éves, még egy év, és legényből a darabontok közé fogadhatják. Azt mondja, semmiképpen sem szeretné abbahagyni a hagyományőrzést, ezt az életformát, bár tudja, hogy az egyetem alatt nem lesz lehetősége ilyen intenzíven folytatni. Az egri Eszterházy Károly Egyetemre készül. A jövőben a turisztikát kapcsolná össze a történelemmel – történészként, muzeológusként, idegenvezetőként is el tudja magát elképzelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában