Akik a kultúráért dolgoznak

2019.01.22. 20:52

Díjátadóval, versennyel, kiállításmegnyitóval ünnepelték a magyar kultúra napját

Január 22-én számos vasi városban emlékeztek meg műsorral és elismerések átadásával a magyar kultúra napjáról.

Vas Népe

Fotó: Horváth Balázs

Szombathely

Szombathelyen a sportházban tartották az ünnepséget, ahol Koczka Tibor kultúráért felelős alpolgármester a tradíció fontosságáról beszélt. Hangsúlyozta: a kitüntetettek egy piramis csúcsát jelentik, amely rendkívül széles alapokon nyugszik, hiszen a megyeszékhelyen megannyi kiváló szakmai műhely működik, bizonyítva, hogy vidéken is van helye a magas színvonalú kulturális munkának. A város által alapított elismerések közül a Kiemelkedő Kulturális Munkáért díj 1. fokozatát Zsigri Mária, a Berzsenyi Dániel Könyvtár gyermekkönyvtárosa érdemelte ki. Könyvtári informatikusként programot dolgozott ki az internet veszélyeinek felismeréséhez. Nevéhez fűződik az élményközpontú természettudományos ismeretterjesztés, szervezője nyári olvasótáboroknak, gyermeknapi vigasságoknak, papírszínházi foglalkozásoknak. A díj második fokozatát Joó Zsoltné Flór Tamilla, a Szombathelyi Képtár könyvtárosa-adattárosa és Kiss Ernő Csaba, a Savaria Múzeum restaurátora vehette át. A kultúra támogatásáért díjban Varga Ibolya, az Isis Galéria tulajdonosa részesült, aki különös figyelmet fordít a Vas megyei művészek bemutatkozási lehetőségére, alkotásaik folyamatos jelenlétére. A díj átadáshoz rangos kulturális gála társult. Felléptek többek között a Lorigo TSE táncosai, az Alternatív Képszínház Művészeti Csoport és a Szökős Néptáncegyüttes, zenei élménnyel pedig Kátai Zoltán énekmondó és Kovács Pál fiatal tehetsége szolgált. A megyeszékhelyen kívül Bükön, Körmenden, Szentgotthárdon is a kultúráért dolgozókat ünnepelték.

 

Bük

Monumentális arcokkal ünnepli Bük a magyar kultúrát: Bódi Barbara Boba kiállítása nyílt meg a művelődési központban. A teremben a hatalmas portrék, kint pedig az alkotó más kompozíciói, korai grafikai munkái kaptak helyet, kijjebb növényi ornamentika, a természet sokszínűsége látható Barbara képein. Dr. Németh Sándor polgármester a kiállítás megnyitóján megköszönte Ferkovics József festőművész, a büki roma önkormányzat, valamint a Vas Megyei Önkormányzat közreműködését, hiszen Bódi Barbara rajtuk, az általuk szervezett alkotótáboron keresztül kapcsolódik a városhoz. Beszélt arról is: íróként is ismerhetjük Barbarát, novelláit ajánlotta a magyar kultúra napja alkalmából. Nagy Csaba Munkácsy-díjas grafikusművész méltatta az alkotót, a filozófiáról, filozófusokról beszélt. Ahogyan a sokféle filozófiai nézőpont, úgy szerteágazó a képzőművészet, a művészet, ami pedig mindennapi élményt adhat. Szenzitív, lírai – így jellemezte Bódi Barbara képeit, a Forrás című tárlatot.

Körmend

A magyar kultúra napjáról emlékeztek meg Körmenden is. A Kölcsey Ferenc Gimnáziumban műveltségi vetélkedőkkel, majd a Batthyány Örökségközpont színháztermében emlékeztek meg arról, hogy az intézmény névadója 195 évvel ezelőtt ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását. A rendezvényen a megjelenteket Laczó Tamás, a Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatója, valamint dr. Vörös Ottó nyugalmazott főiskolai tanár köszöntötte. A rendezvény folytatásaként levetítették a Béri Balogh Ádám táncegyüttes ötven éves jubileumára készült dokumentumfilmet. Azt követően a gimnázium udvarán megkoszorúzták a költő szobrát, majd az iskola galériáján Rejtő Jenő-karikatúrakiállítás nyílt.

Szentgotthárd

A Refektóriumban a magyar kultúra napi ünnepség Huszár Gábor polgármester köszöntőbeszédével kezdődött. A városvezető hangsúlyozta: Szentgotthárdon hosszú évek óta kiemelt szerepet szánnak a kultúrának, a művészet pártfogásának, így fontosnak tartja a hétköznapok kulturális munkásainak megbecsülését is.

Huszár Gábor szentgotthárdi polgármester, és a díjazott Horváth Tiborné Ági
Fotó: VN/Horváth R. László

Az ünnep alkalmából az idén huszonöt éves fennállását ünneplő Szentgotthárdi Városi Televízió és Kábelüzemeltető Nonprofit Kft. kollektívája a képviselő-testület díszoklevelét érdemelte ki. A Szentgotthárd Közművelődéséért díjat Horváth Tiborné Ági, a városi könyvtár megbízott igazgatóhelyettese vehette át. Az ünnepség fényét a Szentgotthárd és Térsége Iskola tanulóinak és pedagógusainak műsora emelte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában