500 millió forint támogatás

2018.10.30. 17:30

Félmilliárd forintos fejlesztés Szombathely határában

Több mint 500 millió forint Európai uniós támogatásból utak, járdák, kerékpárút, közművezetékek és közvilágítás is épül a Sárdi-ér úti iparterületen. Tizenkét telket alakítanak ki, elsősorban középvállalkozások megtelepedésére számít a város.

SZMK

Fotó: Cseh Gábor/szombathely.hu

A 86-os és 87-es főutak közös szakasza közelében terül el az a csaknem 15 hektáros iparterület, amelynek a fejlesztése nemrégiben elkezdődött. Kiépítik az alapinfrastruktúrát: kiszolgáló utak, járdák, csapadékvíz-elvezető-, ivóvíz- és csatornarendszer, közvilágítás, trafóállomások és hírközlési alépítmények létesülnek. A területet a 2007-ben kibocsátott SZOVA-kötvények terhére vásárolták, a fejlesztést az önkormányzat és a SZOVA konzorciumi partnerként valósítja meg 506 millió forint uniós forrásból a Széchenyi 2020 Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban.

Olyan értékesíthető telkek jönnek így létre, amelyek vonzóak lehetnek a befektetők számára.

Fotó: Cseh Gábor/szombathely.hu

A tegnap délelőtti projektnyitó rendezvényen dr. Puskás Tivadar polgármester arról beszélt: 2010-2017 között az iparűzési adóbevétel csaknem duplájára nőtt Szombathelyen, de a fejlődés nem állhat meg, az iparfejlesztés a stratégiai célok között szerepel.

Molnár Miklós gazdaságfejlesztésért felelős alpolgármester kulcsprojektnek nevezte a beruházást, és felelevenítette a kötvénykibocsátással kapcsolatos előzményeket. Kifejtette: elsősorban olyan közepes vállalkozások megtelepedésére számítanak, amelyek kapcsolódnak az itteni vállalatok tevékenységéhez, például beszállítóként, de akár önálló terméket gyártó vállalkozások számára is vonzóak lehetnek a komplett infrastruktúrával ellátott telkek.

A tervek szerint ezen a területen hozzák létre a városi közszolgáltató telepet is, ide költözik a SZOVA, a távhőszolgáltató és a parkfenntartó. Dr. Németh Gábor, a SZOVA vezérigazgatója elmondta: ezzel hatékonyabbá válik a munka, minden egy helyen koncentrálódik, a felszabaduló városi ingatlanokat pedig más módon lehetne hasznosítani. A 1,5 milliárd forintról szóló támogatási szerződés, a kiviteli terv és az építési engedély már megvan.

A kivitelezés jól halad, tavaszra várhatóan elkészül a Sárdi-ér úti iparterület infrastruktúra-fejlesztése. A telkek értékesítéséből több mint 1 milliárd forint bevételre számít a város.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában