tanácsok

2019.07.25. 11:30

Kalauz a babaváró támogatáshoz

A személyi hitel alternatívája lehet a kamatmentes, szabad felhasználású babaváró támogatás – még nem késő dönteni az igényléséről. A példa extrém, de aki most hármas ikrekkel terhes, és felveszi, annak egyáltalán nem kell törlesztenie.

Tóth Kata

Bár azok is igényelhetik, akik még csak tervezik a gyermeket, inkább azoknak ajánlják, akiknél már úton van

Fotó: Illusztráció: Unger Tamás

Több szempontból is változást hozott július 1-je a családalapítás előtt álló házaspárok és a gyermekes családok számára. Az állami támogatások nyújtotta újdonságok közül most a babaváró kölcsönnel kapcsolatos szabályokban segít eligazodni Kocsis-Békés Ildikó tanácsadó.

Amiről sokat hallunk manapság: minden házaspár, ahol a feleség 18 és 41 év közötti, és legalább egyikük rendelkezik háromévnyi társadalombiztosítási jogviszonnyal (a nappali tagozatos hallgatói jogviszony is annak számít), legfeljebb 10 millió forint kamatmentes, szabad felhasználású kölcsönt igényelhet a bankfiókokban 2022. december 31-ig. A hitel törlesztőrészlete legfeljebb havi 50 ezer forint, a maximális futamideje húsz év.

A tanácsadó úgy fogalmaz: jellege szerint a babaváró támogatás a szabad felhasználású kölcsönökre hasonlít, amit tapasztalata szerint legtöbbször lakáscélra vesznek fel. Amennyiben a házaspár minden követelménynek megfelel, és nagy összegben igényelne hitelt, és a terveik között gyermekvállalás is szerepel, akkor nem kérdés, hogy ez a jó döntés az egyéb személyi hitelekkel szemben. – A 10 millió forint 5 évig kamatmentes, de az 5. év végére meg kell születnie a babának. Ha ez megtörténik, akkor a futamidő végéig, ami 10 millió forint esetében 20 év, végig kamatmentes a támogatás és végig ugyanazzal az összeggel számolhatnak a párok. Tehát tulajdonképpen 5 évig megelőlegezi a kamattámogatást az állam baba nélkül is.

Bár azok is igényelhetik, akik még csak tervezik a gyermeket, inkább azoknak ajánlják, akiknél már úton van
Fotó: Illusztráció: Unger Tamás

Ha nem születik meg a gyermek, az állami kamattámogatás megszűnik, és 120 napon belül kamatostul vissza kell fizetni ezt az összeget. Még egy lényeges tudnivaló: a várandósság 12. hetétől, a várandós-kiskönyv bemutatásával három évig lehet kérni a törlesztés felfüggesztését. Persze ezzel a futamidő kitolódik. Amikor megszületik a második baba, a fennálló tartozás összegéből 30 százalékot elengednek. Ilyenkor ismét kérhető a hároméves törlesztésfelfüggesztés.

Ha a harmadik baba is megszületik, gyakorlatilag a fennálló tartozást teljesen elengedik. Lényeges még, hogy ha a házaspár valamelyik tagjának már van gyermeke, akkor az igényléshez legalább az egyik házastársnak az első házasságának kell lennie.

A tanácsadó arra is figyelmeztet: mindig az igénylőhöz leginkább „passzoló” hitelintézetet érdemes megkeresni. Legfeljebb 10 millió forint kamatmentes kölcsönt lehet kérni, ám bankonként eltérő, hogy mennyi a minimum összeg: általában 300 ezer és 3,5 millió forint között határozták meg a bankok. A jogszabály arról rendelkezik, hogy a feleségnek 18 és 41 év közöttinek kell lennie, viszont egyes bankok 21, mások 23 éves életkort szabnak meg. A folyósítható összeg is különböző lehet.

A bankok a hitelek esetében nézik a jövedelem-terhelhetőséget. Általában 500 ezer forint alatt a nettó jövedelem 50 százalékáig terhelhető az ügyfél, a felett 60 százalékig, de ez is eltérhet bankonként: az ügyfél lehet, hogy 1-2 millió forinttal többet igényelhet egy másik pénzintézetnél. A benyújtandó dokumentumcsomagnak hiánytalannak kell lennie. Ha mindent rendben találnak, tíz munkanapon belül folyósítanak. Amint megvan a határozat, a bank visszahívja az ügyfelet kölcsönszerződés aláírására.

– Bár úgy is igényelhető a babaváró kölcsön, ha még csak tervben van a gyermekvállalás, elsősorban mégis olyanoknak ajánlom, akiknél már úton van a baba. Hiszen, amennyiben mégsem születik gyermek, annak komoly anyagi következményei lehetnek.

Ildikó azt tapasztalja, a házaspárokat nem kell meggyőzni: ők keresik a bankokat, közvetítőket azzal, hogy szeretnék igénybe venni a támogatást: a termék eladja magát. De ki ne akarna olyan jó feltételekkel akár 10 millió forinthoz jutni, amit egy babaváró kölcsön nyújt. Aki pedig hármas ikreket vár, az ajándékba kaphat 10 millió forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában