Egészség

2018.11.05. 14:00

Köhögésre kakukkfű: nézzünk körül a természet patikájában!

Az őszi és a téli időszakban jobban oda kell figyelnünk egészségünkre. A természetes gyógymódok – például a gyógynövények – nagy segítségünkre lehetnek ilyenkor a megelőzésben, de ha már megtörtént a baj, a felépülést is gyorsabbá tehetik.

Lakosi Gabriella

Fotó: Lakosi Gabriella

– Az emberek ilyenkor jobban is keresik a forró italokat, bár aki egészségtudatosan él, az nyáron is támogatja a gyógynövényekkel immunrendszerét – tudtuk meg Desits Mónika fitoterapeutától. Szombathelyi biobolt-tulajdonosként tapasztalja: ilyenkor náluk is megnő a forgalom. A környezeti hatások miatt ősszel könnyebben előjönnek az egészségügyi problémák, főleg, ha a melegebb hónapokban elhanyagoltuk szervezetünket.

– Persze, aki egészségesen él, szintén belefuthat a betegségbe – teszi hozzá a fitoterapeauta. Ilyenkor jól jön, ha a tünetek megjelenésekor azonnal tudjuk, hogy mihez nyúljunk. Alapvető összetevője lehet egy tüneteket enyhítő teakeveréknek például a hársfa és a bodza. Ezek csillapíthatják a lázat és erősítik az immunrendszert is. Mindenképp jó, ha időben kezdjük a kúrát. Köhögésre a kakukkfüvet, az ánizst és a lándzsás útifüvet ajánlja a szakember.

A természet patikája kimeríthetetlen: éljünk vele!
Fotó: Lakosi Gabriella

A felső légúti problémákon kívül a felfázás is gyakori betegség ilyenkor. Erre is találni gyógynövényeket. A teákkal segítjük a tisztulást, de a tőzegáfonya például hatékonyabb lehet direkt préselve, vagy kapszula formájában. Az immunrendszerünket is támogatni kell a hideg idő beköszöntével, ebben jó szolgálatot tehet például a gyömbér. Fontos a D-vitamin pótlása is, ha kevés a napfény, nem termel eleget a szervezetünk.

A legtöbben több növény kombinációjára esküsznek, mi­vel a különböző hatóanyagok egymást segítve hatékonyabban működnek. Lehet szakembertől tanácsot kérni, keveréket váladztani, de otthon is ki lehet kísérletezni a megfelelő arányokat, zárt üvegben vagy száraz, páramentes helyen papírzacskóban sokáig eltartható a házi keverékünk is. Ebből aztán a legjobb, ha mindig frissen főzünk magunknak teát. Megelőzésként már napi 2-3 dl is jó szolgálatot tesz, de betegen bátran fogyasszunk akár 3-4 csészével is, mézzel ízesítve.

Túladagolástól nem kell tartani, de a legjobb, ha kikérjük szakértő véleményét. Sokszor ugyanis sokkal hatékonyabb növénykombonációkat lehet kitalálni közösen. Aki pedig egyoldalúan táplálkozik, annak fontos az is, hogy valamilyen kombinált vitaminkészítményt is szedjen. Ha a tüneteink nem múlnak el pár napon belül, akkor mindenképpen forduljunk or­voshoz, hiszen sok esetben szükség van a gyógyszeres kezelésre – ezt azért nem lehet kikerülni, ha makacsabb, súlyosabb problémáról van szó. A gyógyuláshoz pedig – ezt ne feledjük – rendszerint a pihenés a legjobb út, úgyhogy adjuk meg az időt a szervezetünknek, hogy regenerálódhasson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában