Allergia

2019.02.22. 07:00

Már elkezdődött a pollenszezon

Országos allergia rizikótérképre lenne szükség Nékám Kristóf allergológus szerint – ezt írta az MTI. Az allergiásoknak azt javasolta, még a pollenszezon előtt kezdjék el szedni a gyógyszereket, és az a legjobb,ha még szezon előtt elvégeztetjük az allergiateszteket.

Lakosi Gabriella

Akár asztmás tünetek is kialakulhatnak

Fotó: Szendi Péter

Megkerestük dr. Petz Zsuzsanna tüdőgyógyászt. Ő azt mondta, azért is fontos a szezon előtti vizsgálat, mert akiknek erősödnek a panaszai, gyakran szedhetnek például vény nélkül kapható gyógyszereket, a melyek befolyásolhatják a teszt eredményét. Az allergiásoknak ráadásul előbb el kell kezdeni szedni a gyógyszert, mint ahogy a tünetek jelentkeznek. Majdnem egy hétre van szükség ahhoz, hogy teljes hatásukat ki tudják fejteni.

Akár asztmás tünetek is kialakulhatnak
Illusztráció: Szendi Péter

A pollenszezon viszont már elkezdődött. A mogyorópéldául már virágzik, ez sokaknak okozhat panaszokat. Egyre kevesebben halogatják egyébként a vizsgálatot – tette hozzá az orvos. Ennek köszönhetően csökken azoknak az eseteknek a száma, amikor régóta elhanyagolt allergiát kell kezelniük. Ha kivárunk, és erősödnek a panaszaink, idővel akár asztmás tünetek is kialakulhatnak. Ráadásul napjainkban már egyre hatásosabb módszerek állnak rendelkezésre, így nem érdemes együtt élni a kellemetlenségekkel, hiszen megfelelő kezelések hatására akár tünetmentesek is lehetnek a betegek. Ilyen például az immunterápia, azonban tudni kell, hogy erre a kezelésre nem mindenki alkalmas – tette hozzá dr. Petz Zsuzsanna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában