Évforduló

2019.09.11. 14:00

Megújulás a TEKI-ben – A 120. tanévét kezdte a kőszegi evangélikus középiskola

Alapításának 120. évfordulóját ünnepli az idén a Kőszegi Evangélikus Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium. A 120. tanévben nemcsak az épület külső megújulása kezdődött el szinte napra pontosan a születésnapon: jövő szeptembertől már gimnáziumi képzést is kínálnak a végzős 8. osztályosoknak.

Tóth Kata

Illés Péter azt mondja, a régi gerendának előkelő helye lesz a relikviák között

Fotó: Ohr Tibor

1899. szeptember 7-én nyitotta meg kapuit az Evangélikus Leánynevelő Intézet: 44 tanulóval, tíz tanárral és négy osztállyal kezdődött az oktatás az intézményben. Az építés 14 hónappal korábban kezdődött: most, hogy az iskola Árpád téri homlokzatát újítják fel, éppen hétfőn találtak a régi gerendák között egyet, amelyre ceruzával jegyezte fel Paul Kleinrath ácsmester a nevét és az 1898-as évszámot, hallottuk Illés Péter megbízott igazgatótól. A gerendadarabot félretették, előkelő helye lesz a relikviák között, amelyeket a kerek évforduló kapcsán bemutatnak majd.

Addig több tízmilliós nagyságrendben egyházi és állami beruházással zajlik az épület korszerűsítése. Múlt héten kezdődött az Árpád téri homlokzat felújítása, a tetőcsere, de rendbe hozzák a tantermek mennyezetét is, amelyhez a forrást – 78,5 millió forintot – fenntartójuk, a Magyarországi Evangélikus Egyház biztosítja. Ezzel párhuzamosan az iskola a KRAFT-programban kiemelt partnerével, a Pannon Egyetemmel együttműködve, 820 millió forintnyi támogatást kapott az államtól. Megújul tangazdaságukban a lóistálló, ahol bértartási lehetőséget biztosítanak, lómosóval, patamosóval, lójártatóval, új kisgépekkel.

A tankerti projekt szoros együttműködésben zajlik a Pannon Egyetem Keszthelyi Karával. Ennek keretében nemcsak az épületek újulnak meg, hanem egy talajtani és botanizáló labort is kialakítanak. Megkezdődött a harmadik elem, a Várköri kollégium tanszállóvá alakítása is. Itt jelentős összegből 52 főnek kétágyas, zuhanyzós, prémiumminőségű szobákat alakítanak ki. A tanszálló eszközbeszerzésére 40, a tankonyha új eszközeire közel 5 millió forintot fordítanak. Összességében a jö­vő év elejére korszerűbbé válnak a szakmai képzés feltételei.

Illés Péter azt mondja, a régi gerendának előkelő helye lesz a relikviák között
Fotó: Ohr Tibor

A program hatása emellett a turizmus, a kutatás, a város számára is kínál lehetőségeket, hangsúlyozta Illés Péter. Szakmai képzéseik mellett az új gimnáziumi osztály beindítására is készülnek, 2020 szeptemberétől már oda is várják a tanulókat. Bentlakásos, hétvégi kollégiumi szállással működő, a kőszegi és Kőszeg környéki diákok számára is lehetőséget kínáló, klasszikus gimnáziumi bemenetű osztály indul.

Az alapító okirat elkészült, megvan a működési engedélyük, most a pedagógiai program részleteit dolgozzák ki. Közvélemény-kutatás eredménye alapján döntött fenntartójuk a képzés indításáról, amelyben tantestületük is elkötelezett.

Kiállítások, előadások, ré­gi diákok visszaemlékezései, ünnepi rendezvények színesítik a 120. tanévet, külön megemlékezve arról, hogy a szakképzésnek legalább hatvanéves múltja van az intézményben. Dr. Mentes Katalin igazgatóhelyettes a tervezett eseményekről elmondta, kiTEKIntő címmel öregdiákok közreműködésével kezdenek sorozatot: egykori tanulóik – most egyetemi oktatók, írók,

borászok, kistermelők – mutatják be életpályáikat.

 

Huszonkét éve képeznek lovasokat a TEKI-ben, szeptember 20-án a Csekonics József Lovas Programsorozat első rendezvényén az iskola dísztermében a lóversenyzés lesz az előadások témája az előadók között egykori tekisekkel.

A megbízott igazgató és helyettese megemlítette még: a tavaly elnyert Ökoiskola cím is további tennivalókra sarkall az iskolában, ahol a fenntartó digitális oktatási stratégiája alapján jelentős digitális fejlesztésre is sor került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában