Fórum

2019.05.04. 07:00

Nyáron indulhat – Gyopáros Alpár a faluprogramról, szlovéneknek

Kissné Köles Erika szlovén országgyűlési szószóló meghívására pénteken Felsőszölnökön, az Országos Szlovén Önkormányzat székházában tartott fórumot a Szlovén Rábavidék polgármestereinek Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Tersztyánszky Krisztina

Az előtérben Gyopáros Alpár

Fotó: Szendi Péter

A politikus V. Németh Zsolt miniszteri biztossal közösen adott tájékoztatást a Magyar Falu Program pályázati lehetőségeiről, a falusi csok kérdésköréről. Elöljáróban Gyopáros Alpár elárulta: különösen szívesen jött erre a vidékre, hiszen anyai felmenői révén ő maga is vend származású, a határhoz közeli Csendlakon élt a családnak ez az ága.

A Magyar Falu Program ugyan nem a nemzetiségek lakta vidékek segítésére jött létre – hangsúlyozta a kormánybiztos –, ám mindkét alapelve különösen nagy szerepet játszik a kisebbségek lakta falvak esetében. A program elindításának egyik legfontosabb célja a kistelepülések lakosságmegtartó erejének növelése, ami egy olyan kis létszámú népcsoport esetében, mint a magyarországi szlovénség, létkérdés. A program másik fontos szempontja a helyi közösségek erősítése, közösségi terek létrehozása. A nemzetiségi népcsoportok pedig mindenütt erős, helyi összetartó közösségeket alkotnak a falvakban. Ezeket a közösségeket kell erősíteni, hogy a falvak megőrizzék hagyományos funkciójukat, miliőjüket.

– Tizennyolc támogatási célterületet indít a kormány 2019-ben – tájékoztatott a kormánybiztos. – Olyan fontos területekről beszélünk, mint bölcsődék építése, óvodák felújítása, háziorvosi rendelők és szolgálati lakások rendbetétele. Az egész Magyar Falu Programot a települések írták, így hát nyitottak vagyunk, hogy a fórumon elhangzó ötleteket, gondolatokat beépítsük.

Az előtérben Gyopáros Alpár
Fotó: Szendi Péter

A tavaly kidolgozott Rábavidék-fejlesztési programról elmondta: a két támogatási lehetőség nem ütközik egymással, inkább kiegészíti egymást, mind nagyságrendben, mind a támogatott fejlesztések tekintetében. Eddig a program részeként öt pályázati kiírás jelent meg, közülük az első kettőnek a leadási határideje két héten belül lezárul. Rendkívül komoly az érdeklődés, eddig majdnem 1700 kistelepülési önkormányzat és több mint ötszáz egyházközség regisztrált, s több mint hétszáz pályázatot be is adtak. Úgy tűnik, hogy a helyi közösségi terek fejlesztése a legnépszerűbb. Az első beadási határ­időtől számított 60-80 napon belül elkezdődhetnek az első munkálatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában