Figyelem!

2019.07.19. 07:00

Őzek násza: veszély van az utakon!

Megkezdődött az őzek násza, a vadászkamara elnöke azt tanácsolja, a szokásosnál is óvatosabban vezessünk az utakon.

Budai Dávid

Az autósok ezekben a hetekben fokozottan figyeljenek!

Fotó: Szendi Péter

Pár napja kezdődött meg az őzek párzási időszaka, ilyenkor nem ritka, hogy az állatok szokatlan időpontokban, nappal is megjelennek az utakon, ezért most körültekintőbben kell vezetni – hangsúlyozta Gagyi István, a Vas Megyei Vadászkamara elnöke. Különösen azokon a területeken kell óvatosnak lenni, ahol magas az út menti növényzet és ahol vadveszélyre figyelmeztető tábla van elhelyezve. A kamara elnöke azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy téved, aki azt hiszi, hogy ott nem találkozhat vaddal, ahol nincs tábla. A becslések szerint az országban jelenleg mintegy 380 ezer őz él, tavaly pedig csaknem 4800 őzet ütöttek el Magyarország útjain.

Az autósok ezekben a hetekben fokozottan figyeljenek!
Fotó: Szendi Péter

Ezeknek a vadelütéseknek a jelentős része éppen ebben az üzekedési időszakban történt. Ilyenkor a bak fejét leszegve, ősi ösztöntől hajtva keresi, űzi a sutát, éppen ezért az állatok mozgása kiszámíthatatlan. A párzási időszak jellemzően kettő-négy hétig tart, így az autósoknak augusztus közepéig mindenképpen fokozott figyelemmel kell közlekedniük. Sajnos a múlt hétvégén már történt is vadbaleset a megyében, a 86-os út Szombathelyt elkerülő szakaszán egy őz ugrott egy autó elé. Személyi sérülés nem történt, de a vad nem élte túl az ütközést és a gépkocsiban jelentős kár keletkezett. A gépjárműben esett kárt a biztosító csak akkor téríti meg, ha rendelkezett cascobiztosítással, vagy ha külön vadelütésre kötöttek kiegészítő biztosítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában