nyereményjáték

2019.08.14. 07:00

Vasi csodák: A Farkas-erdő is jelölt

Augusztus 8-a és 30-a között szavazhatják meg olvasóink Vas megye hét legszebb természeti csodáját. Mindennap bemutatunk egyet a húsz jelölt közül, ma a Farkas-erdőt.

Vas Népe

Vas megye legnagyobb összefüggő erdőtömbje, része a kéktúra útvonalnak

Fotó: Benkő Sándor

Az elmúlt hónapban arra biztattuk olvasóinkat, jelöljenek olyan természeti látnivalókat, képződményeket, amelyeket különlegesnek tartanak. A beküldött jelölések alapján húsz csodát mutatunk be, naponta egyet-egyet ábécésorrendben. Olvasóink augusztus 8-a és 30-a között szavazhatnak a lapunkban megjelenő szavazószelvényeken. A nyomtatott sajtóban megjelent lapokon szavazók között kisorsolunk egy darab két személyre, két éjszakára szóló wellnesspihenést a Hotel Caramellbe.

Az interneten is lehet szavazni, játékunkat a vaol.hu portálunkon lehet megtalálni. Az online szavazók között a megyéket összevonva kisorsolunk egy darab 200 ezer forint értékű utazási utalványt.

A Farkas-erdő megyénk legnagyobb összefüggő erdőtömbje, továbbá első védett helyi természeti értéke. Az országos kéktúra útvonalán helyezkedik el, a Vasi-Hegyháton, 14 település határában fekszik, meglehetősen nagy területen, 7200 hektáron – írták a Vas Megyei Értéktár honlapján. Hogy a nevét honnan kapta, erre több változat is él az emlékezetben.

Vas megye legnagyobb összefüggő erdőtömbje, része a kéktúra útvonalnak
Fotó: Benkő Sándor

Az értéktári bejegyzés alapján az egyik legismertebb szerint az erdő a 13. században a Farkas család tulajdonában állt. Az évek során a birtok többször cserélt gazdát, végül 19. század utolsó évtizedeitől a második világháború végéig a sárvári bajor királyi hercegi családé lett.

A Vas Megyei Értéktár oldalán található leírásban kitértek arra, hogy a parkerdőben sok a látnivaló; a rózsáskerti kirándulóhelyen, a hidegkúti pihenőhelyen, a káldi bejáratnál, valamint a csipkereki autós pihenőnél védőház, tűzrakó helyek és erdei bútorok várják a kirándulókat.

Kiemelték: nevezetességei közé tartoznak a többi között a banyafák, amelyek mintegy 300 éves tölgyfák, 1995-ben dőltek ki. A hiedelem szerint szombatonként a fák tövében találkoztak a seprűnyélen odaérkező boszorkányok. Az erdőben található Mária Terézia-forrás Vas megye első természetvédelmi területe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában