Külföld

2009.06.04. 12:55

Nyárra újra kinyitnak vasárnap a boltok Horvátországban

Horvátország - Vasárnaptól egészen szeptember végéig, korlátozott időben ismét nyitva tarthatnak vasárnaponként az üzletek Horvátországban, ahol januártól szigorították a boltok munkarendjét.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A hosszú vita után januárban életbe lépett kereskedelmi törvény rendelkezései tiltották meg a vasárnapi árusítást azzal az engedménnyel, hogy a nyári turistaszezon idején és a karácsony előtti időszakban nyitva tarthatnak az üzletek. A benzinkutaknál, határátkelőkön, pályaudvarokon, kikötőkben vagy repülőtereken lévő boltok egész évben 24 órás nyitva tartással üzemelhetnek, más kereskedelmi egységek azonban nyáron és télen a hét utolsó napján is csak 7 és 14 óra között árusíthatnak.

A horvát business.hr gazdasági lap internetes kiadása idézi a horvát kereskedelmi szakszervezet elnökét, aki korábban is ellenezte a vasárnapi nyitvatartást, mert az alkalmazottak nem kaptak érte sem plusz bért, sem szabadnapot. Dragica Miseljic azonban azt is közölte, hogy a vasárnapi munkavégzés tilalma miatt az év első négy hónapjában 1152 üzlet zárt be, amellyel 2874 munkahely szűnt meg.

Boris Vukelic, a horvát kereskedők szövetségének elnöke úgy vélekedett, hogy a megszűnt kisüzletek tulajdonosait is beleértve az év első felében összesen akár hétezer álláshely megszűnését is magukkal hozhatják a boltbezárások. Arra is felhívta emlékeztetett, hogy a bezárások veszélyére már a törvény életbe lépése előtt figyelmeztetett a kereskedők érdekvédelmi szervezete.


Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!