Külföld

2009.07.03. 14:29

Financial Times: szélhámos bróker hajtotta éves csúcsra az olajárat

London - Egy szélhámos kereskedő piaci műveletei miatt emelkedett a hét elején ez évi csúcsára az északi-tengeri Brent könnyűolaj ára. Az alkusz munkaadója tízmillió dollárt veszített, a Brent pénteken kora délután csaknem 10 százalékkal olcsóbb volt a mesterségesen feltornászott árszinthez képest.

MTI

A londoni PVM Oil Associates - a világ legnagyobb tőzsdén kívüli olajkereskedő vállalkozása - közölte: a társaság "nem engedélyezett kereskedés áldozata lett", és veszteséggel kényszerült zárni jelentős értékű határidős kontraktusokat. A cég értesítette a brit pénzügyi felügyeletet, áll a Financial Times pénteki beszámolójában.
    
A Brent hordónkénti ára kedd reggel 71 dollárról hirtelen felszaladt 73,5 dollárra. Ezen a szinten tartózkodott egy kerek óráig, mialatt 16 millió hordó kőolajra szóló határidős kontraktus cserélt gazdát a piacon. Ez nagyjából kétszer annyi, amennyit Szaúd-Arábia - a világ legnagyobb olajtermelője - egy teljes nap alatt a felszínre hoz, és nagyságrendekkel több a reggeli órákat hagyományos jellemző kontraktusmennyiségnél, mintegy 500 ezer hordónál. 
    
Londoni és New York-i kereskedők szerint az engedély nélkül végzett piaci művelet megmagyarázza a kivételes áremelkedést, amelynek hátterében néhányan kezdetben geopolitikai tényezőket sejtettek. Kereskedők szerint a szokatlanul nagy forgalom felerészben a vállalati engedély nélkül ténykedő alkusz számlájára írható, a másik felét az elinduló hullámot meglovagolni igyekvő, gyanútlan kereskedők hozták össze. 
    
A Financial Times értesülése szerint az idei csúcsért a PVM munkatársai közül egy bizonyos Steve Perkins a felelős. A cég nem kommentálta a londoni gazdasági napilap információit, Steve Perkins pedig elérhetetlennek bizonyult. Kollegái szerint tapasztalt olajkereskedő, akinek tudását elismerik a piacon. 
    
A PVM 10 millió dollárt veszített az ügyön. Ez önmagában is súlyos csapás, tekintve, hogy a cég 5,6 millió dolláros adózott eredményt jelentett legutóbbi üzleti évéről. A keddi eset komoly sérülést is okozhat a cég arculatán is, mert a társaság vezetője, David Hufton rendszeresen bírálja az olajpiaci spekulánsokat, és "elektronikus olajkaszinónak" nevezi a kereskedés rendszerét. 
    
A Brent könnyűolaj pénteken kora délután 66,47 dollár volt augusztusi szállításra. Csütörtökön 2,14 dollárral ment lejjebb az ára. A tavalyi évet 51,42 százalékkal olcsóbban végezte, mint 2007-et, miután tavaly július 11-én történelmi csúcsot ért el, 147,50 dolláron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!