Külföld

2011.01.07. 12:29

Izraeli katonák tévedésből nem a kiszemelt palesztint ölték meg

Izraeli katonák tévedésből megöltek pénteki ciszjordániai akciójukban egy 65 éves palesztin férfit, összetévesztve őt egyik szomszédjával, aki kapcsolatban áll a Hamász radikális szervezettel - közölték különböző források, és megerősítette ezt az izraeli hadsereg is.

MTI

Az eset előzménye, hogy palesztin börtönökből csütörtökön szabadon engedték a Hamász hat tagját. Közülük öten hebroniak, és egyikük, Valíd Bitar egy emelettel lejjebb lakik, mint az a férfi, akit összetévesztettek vele. Az izraeli katonák fatális tévedésük után őrizetbe vették mind az öt frissen szabadult hebronit.

Amr Kavaszme aludt, amikor a katonák az éjjel behatoltak a lakásába. Felesége elmondta, hogy számára rejtélyes módon a katonák ki tudták nyitni a lakás bejárati ajtaját, beléptek, egyikük befogta az ő száját és fegyvert szegezett a fejéhez, a többiek pedig berohantak a hálószobába, és több lövéssel megölték a férjét. Rémületében volt annyi ereje, hogy megkérdezte a katonákat: miért tették ezt, mire ők azt válaszolták, hogy fogja be a száját - mondta az asszony a brit hírügynökség tudósítójának. A hírügynökség televíziója képeket mutatott Kavaszme véráztatta ágyáról és a padlón heverő töltényhüvelyekről.

Az izraeli hadsereg sajnálkozását fejezte ki katonáinak tévedése miatt. "(Kavaszme) nem volt célpont, és nem volt köze semmilyen terrorista tevékenységhez, ezért kifejezzük sajnálatunkat" - közölte egy katonai szóvivő. Az izraeli közszolgálati rádió szerint az izraeli hatóságok egy négy zsidó telepes halálával járó, tavaly augusztusi gyilkosság ügyében akarták kézre keríteni Valíd Bitart.

A Gázai övezetet uraló Hamász az eset után tüntetésre hívta a palesztinokat, hogy elítéljék Izrael és a Palesztin Hatóság "összejátszását". "A hebroni bűncselekmény az erőszak egy újabb megnyilvánulása Izrael részéről" - jelentette ki gázai sajtóértekezletén Számi Abu Zuhri Hamász-szóvivő.

A Palesztin Hatóság visszautasította az Izraellel való "összejátszás" vádját. "Elítéljük mind az izraeli hadsereg akcióját, mind a Hamász vádjait" - mondta az AFP hírügynökségnek Száeb Erekát, az izraeli-palesztin tárgyalások palesztin főtárgyalója.

A szabadon engedett hat palesztin a börtönben hetek óta éhségsztrájkot folytatott, tiltakozásul az ellen, hogy a Palesztin Hatóság bírósági eljárás nélkül börtönözte be őket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!