Külföld

2011.02.04. 15:32

Kell a vasérc: elköltöztetnek egy komplett várost

Négy kilométerrel odébb telepítenek egy svéd várost, mivel alatta húzódik a világ legnagyobb föld alatti vasércbányája.

MTI

Kirunában, az északi sarkkörön túli svéd városban,  részben a település alá benyúlva működik az LKAB svéd bányavállalat bányája, a világ legnagyobb föld alatti vasércbányája. Az egy kilométeres mélységben felrobbantott 100 tonna robbanószer minden reggel megremegteti a települést és lakóit, a Kiruna alatti kőzet pedig már repedezik, és az a veszély fenyeget, hogy egy idő múlva megnyílhat a föld a város alatt.

Emiatt az illetékesek eldöntötték, hogy szőröstül-bőröstül, infrastrukturástul 4 km-rel arrébb költöztetik a települést: egyes építményeket lebontanak és az új helyen másikkal helyettesítik őket, másokat tégláról téglára szétszednek, hogy pontosan újjáépítsék, a házak harmadik csoportját, köztük az egykor Svédország legszebb épületének választott fatemplomot pedig megemelik és egészben szállítják át. Kiruna évtizedekig tartó áthelyezésének költségeit túlnyomórészt a bányavállalat állja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!