Külföld

2011.04.13. 15:34

Minszki metrórobbantás: őrizetben a gyanúsítottak

Őrizetbe vették a hétfői, 12 halálos áldozatot követelő minszki metrórobbantás feltételezett elkövetőjét, akit a metró biztonsági kamerái buktatták le - jelentette be a fehérorosz főügyészség szerdán.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Andrej Sved, a főügyészség vezetőjének a helyettese, a nyomozás irányítója újságíróknak elmondta, hogy rendőrkézre került egy másik személy, az elkövető bűntársa is a terrorcselekménnyel kapcsolatban.
   
Mindketten fehérorosz állampolgárok, büntetlen előéletűek, és minden kétséget kizáróan régóta ismerik egymást. A robbantásos merénylet feltételezett elkövetője 25 éves. 
   
Vallomásaik alapján közük volt egy korábbi, 2005-ben Vityebszkben történt robbantáshoz és a 2008 júliusában Minszkben elkövetett függetlenség napi pokolgépes merénylethez. Ezeket az értesüléseket azonban még ellenőrizni kell - mondta a nyomozást vezető ügyész.
   
Sved elmondta: a metró biztonsági kameráinak a felvétele alapján bukkantak a gyanúsított nyomára. A képkockák tanúsága szerint az elkövető a Kupalovszkaja állomásra érkezett. Innen sétált át az Oktyabrszkaja állomásra, ahol a peron egyik padja alá egy csomagot helyezett el, majd továbbment, miközben kezével zakójának zsebében matatott. Ezt követően következett be a detonáció, amely a 12 halálos áldozaton túl több mint 200 embert megsebesített: az állomásra akkor érkezett meg éppen egy zsúfolt szerelvény, amelyből tódultak ki az utasok. 
   
Anatolij Kuljasov fehérorosz belügyminiszter korábban azt jelezte, hogy a nyomozószervek feltételezése szerint a házi készítésű pokolgépet  távirányítással hozták működésbe.

 Lukasenka: a metrórobbantók beismerték korábbi terrorcselekményeiket is

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szerdán megerősítette, hogy beismerte bűnösségét a hétfői, 12 halálos áldozatot követelő minszki metrórobbantással gyanúsított két férfi, sőt azt is bevallották, hogy két korábbi terrorcselekmény is a lelkükön szárad.

2005-ben Vityebszkben, majd 2008 júliusában Minszkben volt egy-egy pokolgépes merénylet, s a tetteseket azóta nem fogták el. 
    
"Szörnyű, de tény, ezek a senkiháziak munkáskollektívákban dolgoztak, esztergályosként, lakatosként" - mondta Lukasenka. A két férfit alkalmazó vállalatok vezetése szemére vetette, hogy nem vették észre idejében, miben mesterkednek. "Cinkosok, de az is lehet, hogy megrendelők voltak, és ez számunkra nagyon fontos" - fogalmazott a fehérorosz elnök.
   
Lukasenka a televízióban mondott beszédében közölte: utasítást adott az "ellenzéki alakok" kijelentéseinek alapos kielemzésére. "A cinkosokat és a megrendelőket keressük. Ezek a figurák +az ötödik hadoszlopból+ valók, kiteríthetik kártyáikat és feltárhatják, hogy ki volt fő szponzor" - mondta.
   
Lukasenka szóhasználatában az "ötödik hadoszlop" kifejezés, a belső ellenzék és a Nyugat - állítólag - ellene szőtt összeesküvését jelenti.
   
Az fehérorosz elnök szerint mindenkit ki kell hallgatni, tekintet nélkül a külföld "nyavalygására és sóhajtozására". "Nálunk tragédia történik, a strasbourgi bírák pedig az emberi jogok valamiféle megsértéséről papolnak, miközben ötödik hadoszlopunk szánalmas figurái szankciók bevezetéséért esdekelnek" - fejtette ki véleményét Lukasenka. Szerinte "vitustánc" ez a javából, "legalább megvárták volna a gyászidőszak végét".
   
Elemezők szerint Lukasenka ezekkel a gondolataival azokra az ellenzéki aggodalmakra reagált, hogy a merénylet ürügyén a minszki önkényuralmi rendszer tovább erősíti az elnyomást.   
   
Lukasenka  sürgette, hogy az országban eluralkodott pánikhangulatnak mielőbb vessenek véget. Ezért a nyomozást mielőbb le kell zárni. Köszönetét fejezte az erőszervek eddig munkájának, de hangoztatta: egy pillanatig sem lankadhatnak. "A szigorú rend és szervezettség, ez a mi túlélésünk alapja, és a nép igazodik ehhez" - jelentette ki.
   
Eközben Izrael minszki nagykövetsége közölte, hogy a zsidó államból hét bűnügyi szakember érkezett, hogy segítsék a fehérorosz kollégákat a metrórobbantás hátterének a feltárásában.

 

OLDALTÖRÉS: Minszki metrórobbantás kapcsán csak találgatni tud az orosz sajtó


Minszki metrórobbantás kapcsán csak találgatni tud az orosz sajtó


Minszki metrórobbantás kapcsán csak találgatni tud az orosz sajtó


Minszki metrórobbantás kapcsán csak találgatni tud az orosz sajtó


Az orosz sajtó szerdán tanácstalanul kommentálta a minszki metrórobbantást, és számos fehérorosz szakértőt, politológust szólaltatott meg, akik néhány kivétellel egyetlen vonatkozásban értettek teljesen egyet: egy ilyen terrorakció nem áll érdekében sem a hatalomnak, sem ellenzékének.

Az Izvesztyija című lapnak az egyik fehérorosz ellenzéki politológus, Alekszadr Fedutov azt mondta: a hatalomnak azért nem áll érdekében ilyen akció, mert gazdasági feladatokat kell sürgősen megoldania, s ehhez párbeszéd szükséges a Nyugattal és Oroszországgal. Fedutov kizártnak tartja azt is, hogy akár a Nyugatnak, akár Oroszországnak érdekében állna ez - ilyen híresztelések is napvilágot láttak -, és úgy vélte, az iszlám tényező Fehéroroszországban szintén kizárható.
   
A Kommerszant című lap arra hívta fel a figyelmet, hogy a minszki hatóságok a robbantás célját a belpolitikai helyzet destabilizálásában látják, s így bárkit megvádolhatnak a terroristák ürügyén: a belső ellenzéket, a Nyugatot és Moszkvát is.
   
Valerij Karbalevics, a Stratégia Elemező Központ szakértője szintén arra mutatott rá, hogy a hatóságok felhasználhatják a kialakult helyzetet az ellenzékre és a civil társadalomra gyakorolt nyomás fokozására, amint ezt a 2005-ben Vityebszkben és a 2008-ban Minszkben elkövetett merényletek nyomán is.
   
Gennagyij Gudkov, az állami duma külügyi bizottsága helyettes elnöke kommentárjában leszögezte: az akció nem logikus, és minden eddig felhozott indítóok, magyarázat valószínűtlennek tűnik. "Van olyan verzió is, amely szerint az akcióra Aljakszandr Lukasenka elnöknek van szüksége, hogy meghúzza a csavarokat és egységbe kovácsolja maga körül a nemzetet a fokozódó belpolitikai problémák közepette. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a mobilizálásnak ez a módja kétélű fegyver. Lukasenka fő célja ugyanis ma a stabilitás, és egy ilyen terrorakció a legjobb eszköz a stabilitás lerombolására" - írta. Moszkva meggyanúsításával kapcsolatban pedig úgy vélte: a feszültség szítására a kétoldalú kapcsolatokban Lukasenkának nincs ésszerű oka: "A Moszkva elleni játék lehetőségei Nyugaton szűkülnek számára, és nincs hová fordulnia Oroszországtól". Gudkov felvetette, hogy ha az orosz államnak nincs is köze a történtekhez, attól orosz elkövetőknek még lehet benne szerepe.

OLDALTÖRÉS: A fehéroroszok a merénylet után az elnyomás erősödésétől tartanak

 

 

 

A fehéroroszok a merénylet után az elnyomás erősödésétől tartanak

 Jóllehet a hétfői vérfürdő hátterét még nem derítették föl, Aljakszandr Lukasenka államfő - "Európa utolsó diktátora" - máris kemény fellépéssel fenyegette meg mindazokat, akik destabilizálni akarják a volt szovjet tagköztársaság belső helyzetét. Megfigyelők szerint az ország mély belpolitikai válságban van.
   
Az embereket egyetlen kérdés foglalkoztatja: kinek állt érdekében a merénylet. Senki nem vállalta magára a robbantást. Aljakszandr Sztarikevics újságíró három lehetséges szereplőről ír a www.gazetaby.com honlapon, amely a még működő kevés független honlap egyike. Szerinte lehetséges, hogy a hatalmi apparátus áll a merénylet mögött, de ugyanígy elképzelhető a háttérben egy külföldi titkosszolgálat vagy az ellenzék.
   
Az iszlamista háttér gyakorlatilag kizárható - ezt állították a hatóságok is eddig. A fehérorosz titkosszolgálat, a KGB főnöke, Vagyim Zajcev anarchisták, szélsőségesek vagy akár egy elmebeteg számlájára írná a merényletet. A hatóságok - minden további részlet nélkül - őrizetbe vételekről is beszámoltak.
   
Az Európai Unió és az Egyesült Államok részéről már szankciókkal sújtott Lukasenka-rezsim ellenzéke most attól fél, hogy Minszk még elszántabban lép fel a másként gondolkodókkal szemben. A 2008 júliusában, a függetlenség napján rendezett koncerten elkövetett merénylet nyomán szinte mindenkitől ujjlenyomatot vettek, ez azonban nem vezetett eredményre, az akció felderítetlen maradt.
   
A fehéroroszok hagyományosan "diktatórikus módszereket" tételeznek fel vezetésükről. A lakosság egyébként is aggódik, hogy elveszítheti a gyakorta még mindig a kommunista parancsuralom szellemében működő állami vállalatoknál lévő állását. A Lukasenka elleni, erőszakkal feloszlatott decemberi tüntetések többtucatnyi részvevője még mindig börtönben van. Ez is táplálja a gyanút: a hatalom nem riadna vissza attól, hogy maga rendezzen meg egy merényletet.
   
"A fehérorosz hatóságok három legfontosabb fegyvere a félelemkeltés, a meglepetés és a hátborzongató hatékonyság" - mondja Marina Rahlej. A fehérorosz politológus úgy látja, hogy az eladósodott ország ki van szolgáltatva az orosz hiteleknek és segélynek. Eurót vagy dollárt már hetek óta nem lehet váltani. A pénz elértéktelenedésétől tartó emberek hatalmas készleteket halmoznak fel lisztből, étolajból és cukorból, de keresett az arany is.
   
"A merényletből azok húznak hasznot, akik nem bánnák a rendkívüli állapot kihirdetését, a Fehéroroszország és a Nyugat közötti távolság növelését vagy az ellenzék ellehetetlenítését" - mondja Aljakszandr Milinkevics volt ellenzéki elnökjelölt. "A merénylettel visszaélhet Lukasenka, hogy így szálljon szembe az ellenzékkel"  - véli a Csehországban politikai menekültként élő Alesz Mihalevics.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!