Kultúra

2012.03.15. 11:39

Strauss Arabellája az Operaházban: Bereményi a rendező

Ritka eset, amikor az Operaházban divatbemutatót tartanak és még annál is ritkább, hogy neves operaénekesek vonulnak parádés öltözékekben a kifutón. Most ez történt, Richard Strauss: Arabella című, itthon különlegességnek számító operájának bemutatója apropóján.

Osváth Sarolta


Nyolc évtizedes hosszú szünet után kerül ismét a Magyar Állami Operaház színpadára a német nyelvterületen nagyon népszerű mű, amelyet dr. Batta András zenetörténész egyszerűen álomnak, „happiendnek” nevezett a bemutatót megelőző sajtótájékoztatón.

Az Arabellát Richard Strauss 1933-ban írta, sokan a nagy sikerű Rózsalovag romantikus folytatásának tartják. A lírai vígoperán azonban, miközben a monarchiabeli Bécs felhőtlen hangulatát sugározza, már érezhető a gazdasági válság és a közelgő világégés hatása, s az, hogy a napfényes boldogság bármelyik pillanatban tragédiába torkollhat.



A zenemű hazai leporolásához Ókovács Szilveszter kormánybiztos Bereményi Gézát választotta, aki egyébként íróként, valamint számtalan nagy sikerű film és színházi előadás rendezőjeként bizonyított már. Bereményi Géza azt emelte ki, hogy az 1860-as évek bécsi hangulatát idéző, azt idealizáló darabot meg sem próbálta felülbírálni vagy modernizálni, hanem a hűséges megvalósításra törekedett, hiszen ez úgy jó, ahogy van, mondta. A karmester Stefan Soltész, világhírű dirigens, a főszerepeket Sümegi Eszter (Arabella) és egy nemzetközi hírű dán bariton, Morten Frank Larsen (Mandryka) alakítja, a díszlettervező a Kossuth-díjas Csikós Attila. Bemutató: március 17-én.

 A tájékoztató záróakkordjaként a mintegy száz gyönyörű kosztümből  amelyek Velich Rita tervező munkái  tizennyolcat mutattak be az Operaház művészei, Miklósa Erika, Wiedemann Bernadett, Fülöp Zsuzsanna, Káldi Kiss András, Pataki Potyók Dániel, Szvétek László, valamint az énekkar tizenkét tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!