Kultúra

2013.09.10. 18:40

Horváth János a Nádasdy-vár Folyosó Galériájában

Horváth János festőművész A park című kiállítását Kondor János, a Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója ajánlotta a közönség figyelmébe az intézmény Folyosó Galériájában.

Ölbei Lívia

A park - keretbe foglalt, határolt természet, többnyire a kővárosok sűrűjében. Keretbe foglalt zöld - vagyis a park bizonyos szempontból képként, műalkotásként, teremtményként működik maga is. Nincs azon mit csodálkozni, hogy a természeti tágasságok - az Őrség, a Hortobágy - festője-rajzolója, Horváth János (akinek barázdált arcát mintha szelek, esők alakították, nemesítették volna) a városba költözvén mindjárt a parkot látta meg. Egy másik keretből, kitekintve lakása ablakán. A szombathelyi park - az állandóságban is folytonos változás - most sorozattá alakult a művész kezén, a képekből a sárvári Nádasdy-vár Folyosó Galériája rendezett kiállítást.

Megnyílik A park. Jobbra a művész, Horváth János. Középen őt köszönti Kondor János igazgató (Fotó: Kiss Teodóra)

A megnyitón Kondor János igazgató egyrészt Borsos Miklóst idézte, akinek 1978-ban a Tihanyi Múzeumban nyílt kiállítása - A kert címmel, a saját kertjének ihletésében. A tárlathoz készült katalógusban többek között ez olvasható: "A környezet kétségtelenül befolyásolja a művészt: az, hogy mi veszi körül: az ablakán a tűzfal vakolatát látja-e - vagy a tengert. És alakítja gondolat- és lelkivilágát, látványélményeit".

Kondor János olvasta föl a megnyitón Németh Mihály levelét is. Eredetileg a szobrászművész kapott fölkérést A park-tárlat megnyitására, de egészségi állapota megakadályozta abban, hogy személyesen is jelen legyen. Ott volt mégis: " (...) A festő macskájával kinézett az ablakon, és ismét találkozott a szépség gondjával, a fák között megbújó szombathelyi házak pasztellszíneivel, és ezt a nem mindennapi ajándékot elhozta nekünk. Köszönjük, János." (A kiállítás szeptember 18-áig tart nyitva.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!