Kultúra

2014.02.12. 20:15

Harminc éve húzza a Boglya

Harmincéves idén a Boglya Népzenei együttes, amely számos meghívásnak tesz eleget fesztiválon, koncerteken, tánckíséretben. Zenészei oktatók is, akik tanítványaiktól is hasonló aktivitást várnak.

Merklin Tímea

Földesi János és Földesi Jánosné Rózsa népzenetanárok is az oktatás valamennyi szintjén. Február 14-én, pénteken 17.30-tól a Művészeti Szakközépiskola Körtermében rendeznek egy koncertet az alap- és középfokú oktatás illetve a felnőtt tanfolyam legjobb zenészei és népdalénekesei számára. Ez egyben bemelegítés a jövő hétvégén, február 21-én rendezendő országos népzenei verseny területi selejtezőjéhez, amely aznap délelőtt 10 órakor kezdődik 43 produkcióval. Innen lehet bejutni a gödöllői országos döntőbe. Az országos versenyt három évente rendezik, a Művelődési közlönyben hirdetik zeneiskolák és művészeti iskolák népzenei tanszakainak részére. A területi selejtezőre Vas, Zala, Győr-Sopron, Tolna és Baranya megye növendékei érkeznek. A zsűri tagjai: Vavrinecz András népzenekutató, Széles András népzenész, Sebők Lívia népdalénekes.

– Óriási kihívás, mert öt megyével kell versenyezni. Ugyanakkor öt megye alapfokú népzeneoktatásáról lehet itt áttekintést látni négy korcsoportban 6-tól 22 éves korig – mondja Földesi János. – Végre megvalósult, amit akartunk: három éve elindult a középfokú népzenei oktatás is, ahonnan egyenes út vezet az akadémia népzene tanszakára. Középszinten most öt növendékünk van, akik közül hárman fognak felvételizni az akadémiára. Ők lesznek a holnapi koncert „vivői” is a körteremben. Ez lesz a farsangi időszak „nagy népzenei” koncertje, a szokásos „Vas megyében születtem” koncert októberre tevődött át. A belépés ingyenes.

A Boglya zenekar három évtizede muzsikálja be a magyar népzenei világ egy jelentős részét (Fotó: Nagy Zoltán)

A Boglya maga a farsangban 22-én lép fel Nagykanizsán koncerttel és táncházzal, 27-én Bükön a torkos csütörtökön szerepel, március 1-jén farsangfarkát ünnepelnek Gencsapátiban, 9-én Szlovéniába utaznak.

– Havi 3–4 fellépésünk van, szinte minden hétvégén megyünk – tudjuk meg a 30 éves zenekar vezetőjétől. – Készülőben van az új lemezünk, amit nyáron veszünk fel. Olyan zenék lesznek rajta, amelyek nem hallhatók más lemezeken, és a tőlünk megszokotthoz képest színesebb hangszerelésben. Szerepeltetünk bánáti, moldvai, marossárpataki, budatelki, erdőszombattelki zenéket, mert ezeket nem nagyon játsszák, pedig csodálatosak. Vas megye sem maradhat ki: dr. Gaál Károly gyűjtéséből is játsszunk sosem hallott muzsikákat. És lesz széki zene is a lemezen – Szombathely szülötte, Halmos Béla barátunk emlékére, aki engem bízott meg a teljes széki gyűjtésének digitalizálásával. Halmos nekünk adta az összes Szomjas Györggyel közösen készített népzenész portréfilmjét is, nagyon szoros munkakapcsolatban voltunk.

A Boglya Népzenei együttes júliusban egy francia népzenei fesztiválra utazik, karácsonyi kaisersbergi koncertjük alapján hívták meg őket. Újraéled a strassburgi kapcsolatuk, 8–10 pár táncol ott a kitelepült magyar fiatalok közül. Idei nagy koncertjüket november 8-án rendezik az MMIK-ban. Ez lesz az a buli, amikor „kirúgják a ház oldalát”, de minimum remegni fognak a falak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!