Kultúra

2014.02.19. 17:05

Legyezőnyelven is beszéltek a bálon

Szombathely - Farsangi szezon lévén gyönyörű, régi báli kiegészítők lesznek A hónap műtárgyai a Savaria Múzeumban.

Merklin Tímea

A tollas legyező, a rojtos táska és a finom, könyökig érő, hosszú kesztyű már látható a Savaria Múzeum aulájában elhelyezett vitrinben. Programszerűen a MűTárgyEset sorozatban mutatják be február 22-én 16 órától.

Kelbert Krisztina, a történeti osztály vezetője választotta és mutatja be ezeket a szép darabokat a textilgyűjteményből, amelyben - mint mondta, legalább 5-6 báli ruha van sok más izgalmas öltözék között. Van például női és férfi díszmagyar, vannak hétköznapi viseletek, zászlók, karszalagok, sétabotok is. A gazdag textilgyűjteményből legközelebb ősszel mutatnak be egy darabot A hónap műtárgyaként: egy férfi díszmagyar ékszert, amely egy ékkövekkel kirakott övrész.

Most szombaton azonban a báli kiegészítőkről lesz szó, amelyek a társadalmi eseményeken kaptak szerepet: a valódi izgalmakat jelentettek a báli kiegészítők segítségével folytatott tikos üzenetváltások a fiatal hölgyek és urak között. Erre szolgált a legyező-, kesztyű- és a zsebkendőnyelv, amelyek közül a legyezőnyelv volt a legelterjedtebb. A legyező a kacérságra, a vágyak megjelenítésére, a találka pontos idejének meghatározására, a tánc és a csók elfogadására, ugyanakkor az elzárkózásra és a visszautasításra, vagy a reménytelen szerelem kifejezésére is mind-mind jelzést adhatott.

Kelbert Krisztina történész mutatja be A hónap műtárgyát (Fotó: Horváth Csaba)

 

A családi délután szombaton 15 órától 18 óráig tart a múzeumban. Lesznek tárgyalkotó foglalkozások (legyező, táncrend és különféle farsangi maszkok készítése), fánksütés. 16 órakor kezdődik a táncbetétekkel fűszerezett pódiumbeszélgetés a 19 20. század fordulójának báli szokásairól Parais István táncpedagógussal, az Agora Kulturális Központ igazgatójával. Beszélgetésvezető: Kelbert Krisztina történész (Savaria Múzeum). Közreműködik a Vasi Swing Tánccsoport.

17.15-kor családi vetélkedő kezdődik, amelynek középpontjában a Hónap műtárgya áll, de helyet kapnak benne a tánc- és illemtan témaköréhez köthető feladatok is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!