Közlekedés

2024.05.16. 14:00

Buszmegállók gyalogátkelőkkel – Újabb közlekedésbiztonsági fejlesztések Kőszeg forgalmas pontjain

A Rákóczi utcában is alakítanak ki gyalogátkelőt. A fotón Básthy Béla és Terplán Zoltán

Tóth Katalin

A Rákóczi utcában is alakítanak ki gyalogátkelőt. A fotón Básthy Béla és Terplán Zoltán

Fotó: VN

Amint arról korábban hírt adtunk, Kőszeg önkormányzata 355 millió forint támogatásban részesült az intermodális csomópont (IMCS) projekt megvalósítása érdekében. – A város 2023-ban a jóváhagyott fejlesztési programnak megfelelően ebből a forrásból, 120 millió forintból építtette a Gyöngyös-patak felett átívelő – a gyalogos és kerékpáros forgalmat a gépjárműforgalomtól elválasztani hivatott – hidat, amely a csomópont jelzőlámpás átalakítása után majd egy gyalogátkelőben folytatódik és csatlakozik az út túloldalán kialakítandó park járdájához és az idáig kiépülő kőszegfalvi kerékpárúthoz – emlékeztetett Básthy Béla polgármester.

Forrás: VN

A projekt folytatásaként az önkormányzat a fennmaradó pályázati forrás jelentős részét 13 autóbuszöböl és megállóhely építésére és szabványosítására, illetve közvetlen környezetük biztonságának növelésére fordítja.

– Új megálló/öböl létesül a Pogányi úton (a Gábor Áron utca gyalogos/kerékpáros csatlakozásánál), a Rákóczi utcában (a SPAR áruháznál), a Rohonci utca és az új temetőhöz vezető Lóránt Gyula utca kereszteződésében, illetve a Temető utcában a Szent Imre herceg utca és a Velemi út torkolata között. A Kiss János lakótelepen és a Felsőgyöngyös hídnál lévő megállóhelyeket felújítjuk. A megállóhelyek biztonságos megközelítése érdekében a város hat olyan pontján alakítunk ki gyalogátkelőket, ahol erre régóta mutatkozik lakossági igény: a Pogányi úton (a TESCO és a Gábor Áron utca torkolata között), a Rákóczi u. 80. (SPAR) előtt, a Temető u. 20. előtt, a Velemi út és az Írottkő utca kereszteződésében, a Meskó utcában (a Csónakázótónál a Felsőgyöngyös híd közelében), valamint a Rohonci utca – Lóránt Gyula utca kereszteződésében. Az utóbbi helyen rendezik a Lóránt Gyula utca torkolatát és teljes hosszban járdát építünk a Deák Ferenc utcától a Lóránt Gyula utcáig – sorolta a részleteket a városvezető.

A polgármester hozzátette: a szükséges infrastruktúrafejlesztési beavatkozások meghatározásában részt vettek a Közlekedéstudományi Intézet szakemberei, biztosítva, hogy a megújuló és bővülő megálló hálózat kiszolgálja a jelenlegi távolsági járatokra építő közlekedést és a finanszírozási feltételek rendelkezésre állása esetén elindítandó helyi közösségi közösségi közlekedést is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában