Kultúra

2014.11.03. 14:53

A Virtuózokban a Figaróval varázsolt, de már Ebelasztin lovagként is mindenkit levett a lábáról

Szombathely - Fiatal kora ellenére továbbjutott a Virtuózok című klasszikus zenei tehetségeket kutató verseny 3. elődöntőjén is Foki Dániel (22), aki operaénekesnek készül, a bécsi zeneművészeti egyetemen tanul, de Szombathely is a fiának mondhatja, mert előző iskoláit itt végezte.

Merklin Tímea

Foki Dani a Schönbrunn kastély előtt

Valójában a Vas megyei kis falu, Sorkikápolna hírnevét öregbíti, ahol a családjával lakott és nevelkedett, csak Budapesten a versenyen és Bécsben az egyetemen valószínűleg egyszerűbb szombathelyiként bemutatkozni, mert a megyeszékhelyről legalább mindenki tudja, hol van, és az iskoláztatása okán igaz is.

Foki Danit azóta követhetjük nyomon, amióta zseniális tehetségét gyerekként felragyogtatta. A Paragvári Utcai Általános Iskola tanulójaként vett részt a Bartók Teremben bemutatott Háry János előadásban, zseniális Ebelasztin lovag (a császár kamarása) alakítása emlékezetes maradt a közönség számára. Azóta számos versenyen tűnt fel és szerepelt sikerrel, játszott a zalaegerszegi színház Valahol Európában című előadásában – testvérével, Foki Veronikával, aki színésznő lett -, közben elvégezte a szombathelyi Művészeti Szakközépiskolát, és Bécsbe ment tanulni. A Virtuózok című tehetségkutató versenyen szép bariton hangját dicsérve Miklósa Erika operaénekes köszönte az élményt, és kiemelte a színészi játékát, amivel „mindenkit levesz a lábáról”. Az értékelés során azt kérdezték egymástól a zsűritagok: van-e Oscar-díj szobrunk? Mert azt most odaadták volna Foki Dánielnek.

Figaroként egy schönbrunni kastélyszínházban játszott előadás előtt (Fotó: Raqual Paulo)

Rossini A sevillai borbély című darabjából énekelte Figaro belépőjét, azt mondja, könnyű volt, mert közel áll hozzá a tréfás kedvű, furfangos és segítőkész Figaro személyisége. A megnyerő produkció után sokat töprengett a zsűri, hogy ilyen fiatalon továbbjuttassák-e Danit, de hiába „fiatal a hang”, ahogy mondták: „megcsillan”, ezért az a döntés született, hogy a legjobbak között van a helye.

Daniról a Virtuózok műsor számára kisfilm is készült, amely bemutatja, hogy él Bécsben, miként traktálja a magyar konyha remekeivel diáktársait, és ők nem tiltakoznak, mert a fiatalember kintléte során nagyon jól megtanult főzni, az édesanyja meséli, hogy akár telefonon is navigálta a fazékba valókat, hogy Dani – ebben is - sikeres legyen. Ma már kifejezetten örömét leli a főzésben.

Dani jól megtanult főzni, Bécsben az egyetemista társait is traktálja a magyar konyha remekeivel (Fotó: Matthias Hoffmann)

Látjuk a filmben a szüleit is a színfalak mögött, megölelik biztatóan, mint ahogy mindig mögötte álltak és állnak, és még Ausztriába is eljárnak megnézni Dani fellépéseit, a fiú dolgozott például a müncheni Kammeroperben is. Az édesapa, Foki Gábor énektanár, az édesanyja, Fokiné Rácz Ilona a Bercsényi iskola igazgatónője, mindketten régi, oszlopos tagjai a ma már történelmi jelentőségű (55 esztendős) Szombathelyi Erkel Kórusnak. A fiatalember komolyzenei érdeklődése tehát családi vonás. Azt meséli, először történész akart lenni, de aztán megismert operaénekeseket, és rájött, hogy olyan szeretne lenni, mint ők...

Foki Dani nővérével, Veronikával, aki színművész lett, főleg zenés darabokban játszik, most a Madách Színházban

Dani közösségi oldalán is nagy a forgalom a Virtuózok óta, sokan gratulálnak és lájkolnak, egy barátja azt írta: „Mekkora forma... Nyomjad, Dani!” És van, aki a tíz évvel ezelőtti Háry János előadást idézi, és büszke arra, hogy akkor, ott, abban a darabban együtt játszottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!