Kultúra

2015.04.12. 15:38

Építs katedrálist vagy disznóólat

Szombathely - A költészet napja alkalmából jelent meg a Parazsak című antológia a Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi pedagógusképző karán, a Savaria University Press kiadásában.

Szendi Péter

Megjelent a költészet napja alkalmából 2015-ben, a Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Tanárképző Karán, a Németh László Szakkollégium és a Németh László Tehetségpont gondozásában , olvasható a 4. oldalon, más hivatalos közlendők között. A Parazsakhoz Fűzfa Balázs irodalomtörténész a kötetben megjelent szerzők közül többeknek tanára írt ajánlást, amelyben emlékeztet arra, hogy a szombathelyi főiskola 1988-ban jelentkezett szépirodalmi antológiával (Kézbe zárt egek, szerkesztette Győrkös László és Fűzfa Balázs, 1988.). Akkor még a főiskola viselte Berzsenyi nevét, és nem az egyetem pedagógusképző kara. Amint Fűzfa Balázs írja, most látszott eljönni az idő, amikor ismét egy egész kötetnyi írást összegereblyézve látszik, hogy e szövegek együtt többet képesek elmondani a világról, mint külön-külön. Mert elsősorban közérzetjelentések e szövegek (...) . A kötet szerkesztője Rozmán Kristóf, aki az előszóban a kötet forrásaként nevezi meg (volt) tanárát, Fűzfa Balázst: Ő az ötletgazda, hogy próbáljunk meg egy új (eddig talán sosem látott) írói közösséget létrehozni Szombathelyen. A válogatásban 18 szerző (egyetemisták, végzett egyetemisták, középiskolások) 64 művel szerepel. A szerkesztő szerint ezek az írások (nagyobb részük egyébként vers, kisebb részük próza) tanúskodnak arról, hogy ennek a fiatal korosztálynak igenis szüksége van a kultúrára. Valamint mutatja azt is, hogy képesek tenni is a kultúráért, az irodalomért .

Parazsak ásványvízzel. Fiatal szerzők antológiája, SUP-kiadás   Fotó: Szendi Péter

A Parazsak-kötet bemutatója a pedagógusképző karon megrendezett költészetnapi programban kapott helyet. A vizuális élményt is kínáló nyitószöveg Horváth Zoltáné (történelem magyar, BA III. évfolyam). A betű- és írásjelhalmaz mögött a lakonikus megjegyzés: Tessék, itt van az alapanyag. Építs belőle katedrálist vagy disznóólat... nekem mindegy. Az utolsó szó jogát Varga Richárd kapta meg: Darabokban minden: Minden a helyén. Közben pedig a szombathelyi utcákon Vincze Bence (NLG, 11. B) rohan: Állj meg a parknál, és sétálj!

A kötet borítóján egy csöngei talán tábortűznél készült Fűzfa Balázs-fotó részlete látható. Lángok és parazsak. Előbb az egyik, aztán a másik. Vagy fordítva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!