Kultúra

2015.06.05. 13:11

Tabutörő történetek

„A felnőttek mindig akkor mondják azt, hogy bizonyos értelemben, ha valami egyáltalán nem az, aminek nevezik.”

Ölbei Lívia

A mondat Tóth Krisztina könyvheti gyerekkönyvéből való: az Anyát megoperálták-kötet kislányhőse az édesanyja betegségének történetét meséli el. A tabutörő könyv segít a trauma-feldolgozásban, nyilván nem csak a gyerekeknek. A jó szépirodalom mindig tabut tör, de legalábbis tisztán beszél – akkor is, ha minden igazán jó könyvnek számtalan értelmezési lehetősége van.

 

Több mint háromszáz új kötettel jelentkeznek a kiadók a június 4-étől 8-áig tartó 86. Ünnepi Könyvhéten, amikor a szervezett magyar könyvkultúra 220 évét is ünnepeljük. A Supka Géza által elindított tradíciót a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése folytatja, a könyvheti központ hagyományosan a budapesti Vörösmarty tér. De pénteken délelőtt a szombathelyi Fő téren is készülődtek a standok. A könyvhalomban nem lehet nem észrevenni Spiró György új regényét, a Diavolinát, amely Gorkij utolsó szerelmének történetét dolgozza föl. Spiró nagymestere a valóság és a szépirodalom összesodrásának. Az előtérben ezúttal Diavolina, a cselédből lett orvos, az író társa és ápolója; a háttérben pedig a cári Oroszország, aztán a Szovjetunió – az a különös világ, amelyet nem ártana sokkal jobban ismernünk.

 

Ahogy például a Habsburgokat is. Timothy Snyder A vörös herceg című munkája szintén a könyvheti kínálatot gyarapítja. Főhőse Habsburg Vilmos, aki Ukrajna királya akart volna lenni, aztán a fasizmus mellé állt, aztán Hitler ádáz ellensége lett, végül egy kijevi börtönben halt 1948-ban (mint imperialista kém). Na tessék. Ha könyvhét, akkor Szép versek és Körkép, ez utóbbi ezúttal harmincöt magyar író szépprózájával, Király Levente válogatásában: Bán Zsófiától Vécsei Rita Andreáig. De azon se csodálkozzunk, ha egyszer csak Bovaryné hajol ki az ablakon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!