Kultúra

2017.03.08. 18:22

Fűzfa Balázs irodalomtörténészről forgatott a Boros-Horváth páros

Szombathely - Arany János 200. születésnapjára időzítették a Fűzfa Balázs-portréfilm bemutatóját az Agora - Savaria moziban, ahol mintegy kétszáz érdeklődő, barát, tanítvány, kolléga nézte meg Boros Ferenc és Horváth Zoltán alkotását, Az élmények (b)irodalmát.

Ölbei Lívia

Ajándék ez a film, mondja Fűzfa Balázs, akit nem kell bemutatni Szombathely - sőt a megye és az ország - irodalomkedvelő közönségének. Nemcsak a most már ELTE SEK tanáraként, irodalomtankönyvek szerzőjeként ismerik sokan, hanem az irodalmi közélet fontos szereplőjeként is. És bár a róla készült portréfilm dramaturgiáját nagyrészt szintén szakmai élete határozza meg, természetesen van ebben a filmben rengeteg személyesség is. Hát hogyne, hiszen az általa képviselt és sikerre vitt élményközpontú irodalomtanítási program szintén erre: a személyességre épít. Amely személyesség ki tudja, milyen mélyen gyökerezik, honnan veszi inspirációit.

Boros Ferenc, Horváth Zoltán, Lovass Tibor - és a főszereplő Fűzfa Balázs irodalomtörténész a portréfilm bemutatója után Fotó: Agora - Savaria mozi

Fűzfa Balázs magyartanár édesapja volt az, aki 1959-ben a diákjaival fölkereste és megtisztította az abdai tömegsírt, ahol Radnóti Miklóst megölték - és ahol ma már emlékhely tudósít a rettenetről. Évtizedekkel később Fűzfa Balázs szombathelyi főiskolás tanítványaival egyszer csak elindult fölkeresni azt a kőszegi helyet, ahol egykor a katonai alreáliskola működött; diákjai között volt Ottlik Géza is. Az Ottlik-kultusz ma már "bejáratva" működik: hamarosan az ELTE budapesti magyar szakosai részesülhetnek a kőszegi élményből. De ez már a filmen túli valóság. Bár Fűzfa Balázs kezdeményezéseivel kapcsolatban alapélmény, hogy a vízbe dobott kő újabb meg újabb hullámokat vet. Vagyis a nagyjából egy tan-évet, cseppben a tengert fel-ölelő - a fölvett anyagból a főszereplő szerint is pontosan szerkesztett, hiteles portrét rögzítő -, 80 perces dokumentumfilm lényege a mozgás, a továbbgondolás. A szorosan véve 2007-től 2013-ig tartó komplex program, A 12 legszebb magyar vers sem akar véget érni: a Jordán Tamás és Fűzfa Balázs által 2007-ben "üzembe helyezett" Nagy Versmondás például önálló életre kelt. A folytonosság fontos és szép megnyilvánulása, hogy a portréfilmben nemcsak Fűzfa-tanítványok szólalnak meg, hanem az ő hajdani tanárai is. Ez maga a mindig megújulni kész hagyomány.

A filmbemutató után Lovass Tibor, a Szombathelyi Televízió ügyvezetője beszélgetett az alkotókkal és a főszereplővel Arany János születésének 200. évfordulóján. A 12 legszebb magyar vers programban természetesen egy nagy Arany-verset is újraolvastak a konferencia több generációt képviselő tanár és tudós résztvevői: a Szondi két apródja forrásvidékén jártak kitapintani a keletkezés csodáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!