Kultúra

2017.06.14. 15:55

A Fényérzék kiállítássorozatra épülnek a Múzeumok Éjszakája programjai

SZOMBATHELY Két hétvégén - június 17-én és június 24.-én szombaton - összesen öt helyszínen kínál kalandokat a megyeszékhelyen a Múzeumok Éjszakája programsorozat.

Tóth Kata

Rendhagyó tárlatvezetések, előadások, kiállításmegnyitók, beavató foglalkozások és büntetőtárgyalások a mostanra már hagyományosnak mondható helyszíneken 18 órától éjszakába nyúlóan. Találkozásra hívnak a megnyíló múzeumok, idén is roppant gazdag kínálattal - ezeket ismertették tegnap sajtótájékoztatón a Savaria Múzeumban. Kiderült: a Fényérzék kiállítássorozatra épülnek az idei rendezvények: minden tagintézményben a képalkotás, a fotózás, az új (képalkotási) technikák, technológiák témája köré fűzték fel a programokat.

Savaria Múzeum

Szombaton 18 órakor a NemdeBár zenekar idézi a '30-as, '40-es évek zenéjével a kiállítás hangulatát a múzeumparkban, tudtuk meg Czenki Zsuzsanna igazgatóhelyettestől. A továbbiakban előadást hallgathatunk Gothard Jenő csillagász életéről, 20 órától Bartis Attila íróval Kelbert Krisztina történész beszélget. Lesz tárlatvezetés a Személyes című kiállításban. Vig Károly muzeológus a képalkotó eljárásokról tart előadást Radioaktivitás - fotoaktivitás címmel. 23 órakor ismertetik a múzeumi totó eredményét. Közben múzeumpedagógiai foglalkozásokon sok más mellett restaurátor gyakorlatokat kínálnak kezdőknek.

Mayer László, Cebula Anna, Czenki Zsuzsanna, dr. Kustos Anna és Sosztarics Ottó a Múzeumok Éjszakája sajtótájékoztatón Fotó: Unger Tamás

Képtár

A páros órákban - 18, 20 és 22 órakor - lehet csatlakozni a tárlatvezetésekhez, tájékoztatott Cebula Anna igazgató. Az elsőn Gálig Zoltán művészettörténész kalauzol, Peltzer Géza a képek hangulatához illő zenét szolgáltat tangóharmonikáján. A fotográfia kezdeteiről Varga Eleonóra tart előadást. Réz András filmesztétával pedig Készman József művészettörténész diskurál. „Milyen hosszú a szelfibotod?" - ezt veti majd fel Réz András és azt vizsgálja, milyen helyet tölt be életünkben a kamera, a mobil. Fotóművészekkel, mások mellett Sziládi Bélával, Dallos Lászlóval zajlik majd kerekasztal-beszélgetés. Éjjel az is kiderül, hogy készül a linómetszés.

Szombathelyi Törvényszék

Három büntetőtárgyalást tartanak a kollégái 18.30-tól, 20.30-tól és 22 órától - erről számolt be dr. Kustos Anna sajtószóvivő. A Képtár fogadta be a programjaikat: a konferenciateremben lesznek a fiktív perek. A témájuk: „Paparazzi - Fotográfia a bűnüldözésben". Munkaanyaguk a Vár a bulvár címet kapta - kapcsolódnak a törvényszéken zajló munkához, de szórakoztató formában.

Iseum

A „kép" állt a gondolkodásuk középpontjában a programkínálat összeállításakor, hangsúlyozta Sosztarics Ottó régész, intézményvezető-helyettes.18 órakor rendhagyó tárlatvezetés kezdődik náluk: nyalánkságokra, az Iseum gyűjteményében található kivételes festményekre hívja fel a figyelmet. Kérdésük: az antik ábrázolás ábrázol-e valamit? Ezután virtuális sétára hívnak Savaria romjai közé. A légi fotózással, különleges technikákkal - légből kapott régészettel - is ismerkedhet, aki szeretne. 22 órától Mi is lapul Szombathely alatt? címmel kerekasztal-beszélgetés lesz a Savariában az utóbbi egy-két évben zajló ásatások eredményeiről.

Vas Megyei Levéltár

A fotózás történeti részéből mutatnak meg most szombaton egy érdekes szeletet: az amatőr fotózásét, mondta Mayer László levéltáros. Hétfőn nyílt náluk kiállítás a témában - a közel száz évet áttekintő tárlat adja idei programjaik hátterét. Megmaradtak a szokásos szolgáltatásaik is: be lehet jutni az épületbe, a raktárba, az egykori vármegyei börtön pincéjébe, ahol bárki kipróbálhatja a kínzóeszközöket. A kiállítótérben előadások hangzanak el, például az amatőr fotózás hátteréről és Vizmathy Gézáról, a Vas megyei amatőr fotózás jellegzetes alakjáról.

Vasi Skanzen

Június 24-én a Szent Iván-éji vigasságok rendezvényét tartja a város. A szabadtéri koncertsorozathoz a skanzen programjaival csatlakozik jövő szombaton 20 órától a Savaria múzeum, tudtuk meg Czenki Zsuzsanna igazgatóhelyettestől. A hagyományos közösségek életét bemutató fényképekből kiállítás nyílik. Lakodalmas körmenetben vehetnek részt a látogatók: az egyes állomások jelentőségéről néprajzosok beszélnek. Késő éjjel tűzgyújtás, lakodalmas játékok, majd kötetlen program - szalonnasütés felnőttmesékkel - zárják az éjszakát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!