Multidéző

2015.12.29. 17:34

Újjászülető nevelőotthon - Ez volt a gencsi otthonlakók karácsonyi ajándéka

Gencsapáti - Úgy is lehet mondani stílszerűen: megvolt a karácsonyi ajándéka a gencsapáti nevelőotthonnak. Aki régen látogatott el ebbe az intézetbe, s egy kicsit körültekintőbben nézett szét a kastélyépület mögötti fás-bokros térségben, meglepő szerkezeti változásokat fedezhetett fel 1980 decemberében. Így cikkezett az akkori Vas Népe.

Kelemen Attila

Egymástól nem messze két, külsőleg is tetszetős piros-fehér falú épület nőtt ki a földből. Formára megegyeznek, csak a rendeltetésük más. A közelebb eső ablakok mögül hallatszik ki több zsivaj, köztük tányérok, evőeszközök csörömpölése. December 9-én volt a debütálás, azóta itt étkezik az otthon. Benyitunk, hogy az ebédidő kellős közepén tekintsünk szét a tágas, világos, korszerű étteremben. Jó étvággyal kanalazó lányka-had fogyasztja az aznapi ebédet. Az innét nyíló konyhában meg felszolgálók, szakácsnők sürögnek, forognak, hogy kedvükben járjanak az ifjú bentlakóknak.

Csak aki a régi körülményeket ismerte, az tudja érzékelni igazán az újakat. Szűk volt, kopott a régi étterem, a konyhai berendezések pedig elavultak. Most elkülönítve, egymás mellett vannak a feldolgozó, előkészítő részlegek és a hűtőkamra. Három gőzüst, két villanytűzhely, aztán háromrészes villanysütő, univerzális konyhagépek sora teszi kényelmesebbé és gyorsabbá a munkát - mondja kísérőnk, Andor Ottó, igazgató.

A közelebb eső ablakok mögül hallatszik ki több zsivaj, köztük tányérok, evőeszközök csörömpölése. Fotó: VN-archív

Bemutatja a szomszédos épületet is, ami ugyan óvodának készült (hiszen az elkövetkezendő években nyolcvan gyerekkel Gencsapátiba költözik majd Kemenessömjénből az óvodások nevelőotthona), viszont átmenetileg az intézeti általános iskola jött át ide, és kialakították benne a tanulószobákat is, nyolc csoport számára. A téli szünidő alatt a hálótermek is átkerülnek a régi kastélyépületből, amelynek teljes felújításához és átalakításához egy hónap múlva kezd hozzá az Építőipari Szövetkezeti Közös Vállalat. Ők a főszereplői mindannak, ami 1978-ban kezdődött el, és tart még vagy három esztendőn át. Akkorra fejeződik be nagyjából a gencsapáti intézet rekonstrukciója, bővítése.
A programterveket még 1974-ben készítette el a VASITERV, a megyei tanács művelődési osztálya megbízásából - említi az igazgató. Ennek alapján készült el eddig a szóban forgó óvoda meg az étterem a konyhával, aztán tovább a kazánház, a teljes közmű- és villanyenergia-hálózat és az új út egy része. Körülbelül 22 millió forint az eddigi költség.

A főépület felújításával együtt kezdődik el majd januárban egy 160 személyes hálótermi épület alapozása, azután hat család részére szolgálati lakótömböt építenek, majd mosodát, egészségházat, tmk-műhelyeket, garázsokat alakítanak ki, végül központi fűtéssel szerelik fel az épületet.

A jelenlegi 93-as tanulólétszám az 1982/83-as tanévre 170-re emelkedik. És ugye itt lesznek a kisóvodások is. A megye legkorszerűbb, legszebb nevelőotthona van kialakulóban Gencsapátiban. Az első látványos lépéseket már megtették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!