Felelőtlen gazdálkodás

2023.07.28. 06:48

Karácsony csődbe vitte a fővárost

Bagdy Gábor korábbi pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy a Karácsony-féle rossz gazdálkodásnak köszönhetően a főváros a fizetési kötelezettségeit csak újabb és újabb hitelek felvételével tudja teljesíteni.

MW

Karácsony Gergely főpolgármester (j) és Kiss Ambrus (független) általános főpolgármester-helyettes a Fővárosi Közgyûlés ülésén a Városházán 2023. január 25-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Mindenképp jó hír, hogy a főváros tud fizetni. Viszont az, hogy a megemelt hitelkeret terhére, vagyis további eladósodás útjára lép a főváros, az nagyon rossz hír − hangsúlyozta Bagdy Gábor, a Fidesz–KDNP fővárosi képviselője.

A korábbi, pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes a Magyar Nemzetnek azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy néhány héttel ezelőtt, rendkívüli sajtótájékoztatón beszélt Budapest jelenlegi pénzügyi helyzetéről Kiss Ambrus mostani általános főpolgármester-helyettes.

Karácsony Gergely helyettese úgy fogalmazott: júniusban mínusz 1,1 mil­liárd forinton állt a főváros számlája, folyószámlahitelből él a város. Az éves tervezett bevétel 45 százaléka beérkezett, köztük az iparűzési adó 51 százaléka is, amelynek várhatóan szep­tember ­15-én érkezik a második része. A 2023-as évre tervezett mérték több mint 271 mil­liárd forint, ennek érkezett be június végével több mint a fele, vagyis 139 mil­liárd forint. 

− A túlélőprogram segítségével, a számításaik alapján az augusz­tusra előirányzott mínusz 70 milliárdos folyószámla-egyenleg összege mínusz 39 mil­liárdra csökkent, tehát elkerülte a csődöt a főváros, amihez hozzájárult, hogy megemeltük a hitelkeretet − emelte ki Kiss Ambrus.

Bagdy Gábor mindezzel kapcsolatban felidézte, hogy az utóbbi tíz évben, főleg a Tarlós István vezette városvezetés elég jó rutint alakított ki ahhoz, hogy meg tudják becsülni az iparűzésiadó-bevételeket. Mint mondta: idén a tervezettnél is nagyobb, jelentős adóbevétellel számol a főváros.

Néhány nappal ezelőtt Varga Mihály pénzügyminiszter a Világgazdaságnak úgy fogalmazott: 

a főváros „hegynyi pénzt” söpör be iparűzési adóból. A miniszter érthetetlennek tartja, hogy az ország leggazdagabb települése, amelynek 200 milliárd forintos megtakarítása volt 2019-ben, hogy került ilyen rövid idő alatt csődközeli helyzetbe. Ugyanis csak az idén 271 milliárd forint bevétele származik iparűzési adóból, ami jövőre több mint negyvenmilliárd forinttal, 316 milliárdra emelkedik.

Bagdy Gábor ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ő nem ­amiatt aggódna, hogy beérkeznek-e időben az iparűzési adóból származó bevételek, ugyanis szerinte azok hiába érkeznek be, a jelenlegi fővárosi gazdálkodás alapvetően instabil. Mint hangsúlyozta, lényegileg most is csődben van a főváros, mivel a fizetési kötelezettségeit csak újabb és újabb hitelek felvételével tudja teljesíteni.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Egy év alatt már kétszer emelt Karácsony a budapesti jegyárakon

Mint ismert, szeptember 1-től megemeli a jegyárakat a BKK.

Az eddig 350 forintos BKK-jegy 450 forintra emelkedik, a buszokon kapható vonaljegy 600 forintra drágul, a tízdarabos gyűjtőjegy pedig 4000 forint lesz a közeljövőben.

A baloldali főpolgármester bejelentése annak fényében különösen érdekes, hogy alig pár hónapja még azzal tréfálkozott, hogy „az apa férfi, a benzinár nő, a vonaljegy marad 350 forint”. S hogy arra buzdít mindenkit, hogy válasszák a tömegközlekedést – emlékeztet a Mandiner, hozzátéve, hogy nem is olyan rég, épp egy éve ugyancsak jegyáremelési hullám sepert végig a budapesti tömegközlekedésen. 2022. szeptember 1-jétől az addig 1650 forintba kerülő 24 órás BKK-jegy 2500 forintra drágult, a csoportos 24 órás jegy ára 3300-ról 5000 forintra növekedett, a 72 órás jegy 4150-ről 5500 forintra, a hetijegy ára pedig 4950-ről 6500 forintra emelkedett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában