Ukrán válság

2023.07.23. 07:08

Éjszaka újabb orosz légitámadás érte a dél-ukrajnai Odesszát

515. napja tart a háború. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az ukrán szárazföldi erők déli hadműveleti parancsnoksága által közreadott képen orosz rakétatalálatot kapott gabonatároló ég az Odesszai területen 2023. július 21-én

Forrás: MTI/EPA/Déli hadműveleti parancsnokság

Fotó: -

Orosz szóvivő: Az orosz hadsereg csapást mért Odessza térségében lévő létesítményekre 

Az orosz hadsereg vasárnapra virradóra újabb csapásokat mért Odessza térségében lévő olyan létesítményekre, ahol Oroszország elleni terrorcselekményekre készültek vízi drónok segítségével - közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.

"Ma éjjel az Oroszországi Föderáció fegyveres erői tengeri, illetve légi indítású - nagy hatótávolságú - precíziós fegyverekkel csoportos légicsapást mértek olyan létesítményekre, ahol terrorcselekményeket készítettek elő az Oroszországi Föderáció ellen vízi drónok segítségével, illetve olyan helyszínekre mértek csapást Odessza térségében, ahol ezeket gyártják. A megsemmisített objektumokban külföldi zsoldosok is voltak. A kijelölt célpontok mindegyikét elpusztították" - ismertette Konasenkov.

Putyin: Kudarcot vallott az ukrán ellentámadás 

Megbukott az orosz erők Ukrajnából való kiszorítására június elején indított ukrán ellentámadás - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök fehérorosz kollégájával, Aljakszandr Lukasenkával vasárnap Szentpéterváron folytatott megbeszélése során.

LUKASENKA, Aljakszandr; PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) megbeszélést folytat fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával Szentpéterváron 2023. július 23-án
Fotó: Alexander Demjancsuk / Forrás: MTI/EPA/SZPUTNYIK

"Nincs ellentámadás" - mondta Lukasenka a TASZSZ orosz hírügynökség szerint, de Putyin félbeszakította, és azt mondta, hogy "van, de kudarcot vallott".

Putyin és Lukasenka először találkozott azóta, hogy csaknem egy hónapja a Wagner orosz katonai magánvállalat zendülést hajtott végre, amelynek befejezésében a fehérorosz vezető közvetítő szerepet játszott.

A szentpétervári eszmecsere során Putyin azt mondta, hogy a két vezető "másfél, két napot" fog szentelni a kétoldalú megbeszéléseknek. A napirenden "a térség biztonsága" szerepel - hangoztatta.

Az ukrán védelmi tanács titkára megtorlást helyezett kilátásba az Odessza elleni orosz támadásokra 

Az Odesszát és térségét érő orosz támadások fő célja, hogy Ukrajnát teljesen elvágják a Fekete-tengertől, ezáltal akadályozzák meg a gabonaszállításokat, erre pedig Ukrajna megfelelő válaszlépést fog tenni - jelentette ki Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára vasárnap a Facebookon.

"Az Odesszát és a térségét érő orosz rakétatámadások fő célja Ukrajnának a Fekete-tengertől való teljes elszigetelése, továbbá megfélemlítéssel igyekeznek megakadályozni és semlegesíteni a gabonafolyosó működésének helyreállítására irányuló nemzetközi erőfeszítéseket. A Kreml terve az, hogy éhínséget okozzon és gerjessze a migrációt az afrikai országokból" 

- fogalmazott Danyilov.

Kijelentette: biztos abban, hogy az oroszok rá akarják kényszeríteni a Nyugatot az orosz ammóniaexport helyreállítására és a szankciók egy részének feloldására.

Minszk ellenőrzi a Wagnert 

Alekszandr Lukasenka fehérorosz vezető azt állította, hogy Minszk "ellenőrzi" a Wagner-csoport harcosait, és arra korlátozza őket, hogy az ország központjában maradjanak.

A Wagner fehéroroszországi jelenléte felzaklatta az EU- és NATO-tag Lengyelországot, amely megerősítette határát - írja az AFP.

Putyin és Lukasenko ma ismét azzal vádolta Varsót, hogy területi ambíciói vannak Ukrajnát és Fehéroroszországot tekintve.

Oroszország tagadja, hogy megtámadta volna az odesszai katedrálist 

Oroszország tagadta, hogy támadást követett volna el az ukrajnai Odessza város székesegyháza ellen, és Ukrajnát okolja.

Az odesszai színeváltozás székesegyháza súlyosan megsérült egy légicsapásban, amelyben legalább egy ember meghalt és 19 ember megsebesült az éjszaka folyamán.
Oroszország azonban most kiadott közleményében azt állítja, hogy Ukrajna nyilatkozata, miszerint a katedrálist egy nagy pontosságú fegyver megrongálta, "nem felel meg a valóságnak".
Azt mondták, hogy olyan létesítményeket vettek célba, amelyek "terrorcselekményeket készítettek elő az Orosz Föderáció ellen" - és "biztonságos távolságban helyezkedtek el a Színeváltozás-székesegyháztól".

"A kijevi rezsim katonai és terrorista infrastrukturális létesítményei ellen precíziós fegyverekkel történő csapások tervezése gondosan ellenőrzött és több csatornán keresztül megerősített információk alapján történik, tudatosan kizárva a polgári létesítményeket, valamint a kulturális és történelmi örökség helyszíneit" - közölte Oroszország.

"Az odesszai színeváltozás székesegyházáról a helyi lakosok által közzétett felvételek szerint a pusztulás legvalószínűbb oka egy ukrán légvédelmi irányított rakéta lezuhanása volt, a légvédelmi rendszerek üzemeltetőinek inkompetens fellépése következtében, amelyet az AFU (Ukrán Fegyveres Erők) szándékosan Odeszába helyez el."

„Kirándulni akarnak Varsóba a wagneresek, engedélyt is kértek” – mondta nevetve Putyinnak Lukasenka (videó)

A Belaruszban tartózkodó Wagner-zsoldosok Lengyelországba akarnak menni. Ehhez engedélyt is kértek

 – erről beszélt Lukasenka fehérorosz elnök Szentpéterváron, miután Vlagyimir Putyinnal tárgyalt. Nevetve tette hozzá: nem tudja visszatartani őket, „kirándulni akarnak Varsóba”. Ugyanakkor rámutatott arra, hogy a megállapodás értelmében Belaruszban tartja őket.

„A templom már nincs többé” – orosz találat érte a 200 éves odesszai székesegyházat (VIDEÓ)

Az éjszakai támadásban a Reuters szerint megsérült a város székesegyháza is, amit 1809-ben szenteltek fel, majd a szovjet csapatok rombolták le 1939-ben. A templomot 2003-ban építették újra. A közösségi médiában megjelent videófelvételek egyikén az látható, az épületben lángok lobbannak fel és egy férfi azt ismételgeti, 

a templom már nincs többé. 

Éjszaka újabb orosz légitámadás érte a dél-ukrajnai Odesszát

Oroszország vasárnapra virradóra ismét támadást indított a dél-ukrajnai kikötőváros, Odessza ellen – jelentette be a régió kormányzója, aki 

egy civil haláláról és több mint tizennyolc sebesültről számolt be.

Oleg Kiper kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt írta: 

Sajnos, van egy civil halottunk az Odessza elleni éjszakai orosz terrortámadás következtében. Odesszában 18-an megsebesültek, köztük négy gyermek. Tizennégyen kerültek kórházba a városban, a három sebesült gyermeket beleszámítva

Kiper a polgári infrastruktúrában, lakóépületekben és egy egyházi intézményben okozott károkról is beszámolt. Az ukrán elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak "több védelmi rakétarendszert" és taktikai rakétákat követelt Ukrajna számára. 

Odessza, amely január óta a világörökség része, rendszeresen célpontja az orosz támadásoknak.

 A várost csütörtökön sok légitámadás érte, Kijev azzal vádolta meg Moszkvát, hogy kifejezetten a kikötői infrastruktúrákat vette célba, hogy 

megakadályozza az ukrán gabonaexport újraindítását.

Műholdfelvételeken a Wagner gigantikus támaszpontja Belaruszban 

Jelenleg körülbelül 20 ezer zsoldos tartózkodhat Fehéroroszországban – írja a Mandiner. 

Mint megjegyzik, a június 24-i sikertelen lázadási kísérlet után nemcsak Jevgenyij Prigozsin, hanem a Wagner-csoport megmaradt része is Belaruszba távozhatott.

 Bár a vezető azóta minden valószínűség szerint elhagyta a válság megoldását segítő Aljakszandr Lukasenka országát, fegyveresei maradtak, és a minap napvilágra került felvételek szerint komoly katonai bázisokat építettek ki. 

A műholdképeket a fehérorosz ellenzéki Hajun publikálta, ezeken az látszik, hogy a Wagner csoport birtokba vett egy épületkomplexumot a Fehéroroszország központi részén található Cel település mellett. 

Jelenlétük komoly diplomáciai konfliktust kavart és félelmet keltett a szomszédos lengyelekben, és Németországban is.

Légvédelemmel védenék ukrajnai gyárukat a németek

Nem hagyjuk magunkat eltántorítani az országnak nyújtott segítségtől

 – mondta Armin Papperger, a Rheinmetall vezérigazgatója a német Bildnek a Mandiner szerint.
Németország legnagyobb fegyvergyártója, a Rheinmetall néhány napja jelentette be, hogy páncélozott járműveket gyártó üzemet tervez létrehozni Ukrajna területén. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője erre reagálva azt mondta: az üzem legitim katonai célpontnak minősül, tehát az orosz nagy hatótávolságú csapásmérő képesség célba fogja venni.  A német fegyvergyártó cég szemmel láthatóan nem foglalkozik az Oroszországból érkező bombafenyegetésekkel.

Harckocsiágyú csövét készítik a Rheinmetall német hadi- és járműipari konszern unterlüssi gyárában 
Fotó: Hannibal Hanschke / Forrás: MTI/EPA

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában