Gyanús mikroadományok

2023.11.15. 17:03

A főpolgármester hallgat jogi főtanácsadója szerepéről

Karácsony Gergely e-mailben és telefonon is elérhetetlenné vált, a Facebookon pedig feltűnően kerüli a félmilliárdos botrányról megjelenő információk kommentálását.

MW

Karácsony Gergely fõpolgármester a Fõvárosi Közgyûlés ülésén a Városházán 2023. május 24-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A Facebookon meglehetősen aktív Karácsony Gergely hallgat arról, hogy a jogi főtanácsadója, Tordai Csaba milyen szerepet játszott a 99 Mozgalom Egyesületnek a bűncselekmény gyanúját felvető pénzgyűjtési akciójában. A főpolgármestert telefonon és e-mailben is kereste a Magyar Nemzet, ám eddig sikertelenül, így nem tudták meg, hogy Tordainak milyen szerepe volt a „mikroadományok” gyűjtésében.

Az, hogy Tordai érintett az ügyben, egyértelmű, hiszen az ügyvédi irodájában házkutatást tartottak az adónyomozók, amely a környéken lakóknak is feltűnt.

A lap érdeklődésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közölte, hogy a „NAV munkatársai büntetőeljárás keretében, adományládákba gyűjtött mikroadományokkal összefüggésben kutattak és foglaltak le bizonyítékokat egy budapesti ügyvédi irodában”.

 A Fővárosi Főügyészség pedig azt a tájékoztatást adta a Magyar Nemzetnek, hogy „a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásban az adónyomozók halaszthatatlan eljárási cselekményként végeztek kutatást egy budapesti ügyvédi irodában”. Hozzátették: „a kutatás és lefoglalás ügyész részvételével zajlott, tekintettel arra, hogy a büntetőeljárási törvény alapján az ügyvédi irodában tartott kutatáson ügyész jelenléte kötelező. 

A nyomozó hatóság a kutatás eredményeként biztosított bizonyítási eszközöket őrzésbe vette, a Fővárosi Főügyészség pedig – a törvényi előírásoknak megfelelően – soron kívül indítványt tett a lefoglalásukra, az annak elrendelésére illetékes bíróságnál”.

A válaszokból egyértelmű, hogy az eljárást Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom botrányos, félmilliárdos adománygyűjtésével kapcsolatban zajló nyomozás részeként hajtották végre Tordai Csaba ügyvédi irodájában. Minden jel arra utal tehát, hogy Tordai valamilyen formában érintett volt az adománygyűjtés folyamatában.

Ismert, az ügyben költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása gyanújával indult nyomozás. 

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában