Nyomozás

2023.11.14. 17:59

Karácsony Gergely főtanácsadója egyelőre hallgat az irodájában tartott házkutatásról

Bár telefonon és írásban is kereste a Magyar Nemzet Tordai Csabát, Karácsony Gergely jogi főtanácsadója idáig elérhetetlennek bizonyult, így nem sikerült további részleteket megtudni az ügyvédi irodájában tarott házkutatásról.

MW

Tordai Csaba a Városháza eladásával foglalkozó vizsgálóbizottság ülésén

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Havran Zoltán

Tordai Csaba egyelőre hallgat arról a házkutatásról, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a napokban tartott az ügyvédi irodájában. Bár Karácsony Gergely jogi főtanácsadójához az ügyvédi e-mail címére és a Fővárosi Önkormányzat Sajtóosztályán keresztül is eljuttatta kérdéseit a Magyar Nemzet, egyik csatornán sem érkezett eddig válasz. Az ügyvédet telefonon is keresték, ám idáig nem sikerült elérni. Emlékezetes, egy V. kerületi „Itt lakunk” nevű csoport bejegyzéséből derült ki, hogy múlt csütörtökön, a késő esti órákban jelentek meg a NAV emberei házkutatást tartani a Vécsey utca 4. számnál – amely cím alatt az interneten elérhető címkeresők szerint Tordai Csaba ügyvédi irodáját is bejegyezték. Az értesülés alapján az adóhatóságnál érdeklődte, ahol megerősítették a házkutatás tényét. Mint írták, a „NAV munkatársai büntetőeljárás keretében, adományládákba gyűjtött mikroadományokkal összefüggésben kutattak és foglaltak le bizonyítékokat egy budapesti ügyvédi irodában”.

A Fővárosi Főügyészség a lap megkeresésére közölte, „a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásban az adónyomozók halaszthatatlan eljárási cselekményként végeztek kutatást egy budapesti ügyvédi irodában”. Hozzátették: „a kutatás és lefoglalás ügyész részvételével zajlott, tekintettel arra, hogy a büntetőeljárási törvény alapján az ügyvédi irodában tartott kutatáson ügyész jelenléte kötelező. 

A nyomozó hatóság a kutatás eredményeként biztosított bizonyítási eszközöket őrzésbe vette, a Fővárosi Főügyészség pedig – a törvényi előírásoknak megfelelően – soron kívül indítványt tett a lefoglalásukra, az annak elrendelésére illetékes bíróságnál”. A válaszokból egyértelmű, hogy az eljárást Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom botrányos, félmilliárdos adománygyűjtésével kapcsolatban zajló nyomozás részeként hajtották végre Tordai Csaba ügyvédi irodájában. Minden jel arra utal tehát, hogy Tordai valamilyen formában érintett volt az adománygyűjtés folyamatában.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában