Otthon

2012.10.02. 04:37

Otthonka-divat

Pornóapáti - Újra egyre több háziasszony kelléktárában jelenik meg a méltatlanul mellőzött ruhadarab, a kötény. Akár dekorációs céllal is!

Tersztyánszky Krisztina

Egykor a paraszti életben az asszonyok egyik legfontosabb ruhadarabja a kötény volt. Ebben dolgoztak, ebben hordták be az almát, a tojást, de a szépen hímzett kötény nem hiányozhatott az ünnepi viseletből sem. Nemcsak a nők, hanem a férfiak is maguk elé kötötték, ha kézműves munkát végeztek, állatokat etettek.

A hagyományos köténynek talán az elsöprő erejű otthonka-divat adta meg a kegyelemdöfést: voltak évek, amikor minden valamire való háziasszony abban főzött, takarított. Aztán ahogy ment az otthonka, itt maradtak az asszonyok védőöltözet nélkül. Ma pedig, amikor a legtöbb háziasszony munkából hazaesve, sokszor átöltözés nélkül lát neki a házi munkának, igazán újra  polgárjogot nyerhet a praktikus régi ruhadarab.

A jó kötény könnyen tisztítható, ugyanakkor jó nedvszívó is, mert bizony néha a vizes kezünket is ebbe töröljük. Jó nagy zsebei vannak, amikben mindig  kéznél vannak az apróbb kellékek: gyufa, konzervnyitó, ruhacsipesz. Akinek landolt már spenót vagy pörköltszaft a fehér blúzán, az olyant fog választani, aminek mellrésze is van.

Rózsa Károlyné pornóapáti háziasszonynak sok köténye van, köztük olyan is, amit nem használ főzéshez, hanem tálaláskor veszi fel, vendégei örömére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!