Otthon

2015.01.05. 19:05

A laminált parketta a sláger

Vajon a hagyományos parkettát vagy a padlószőnyeget kedvelik jobban napjaink lakásépítői? Meglepő a válasz: igazából egyiket se. A laminált padló az, ami mindent visz.

Tersztyánszky Krisztina

– Öt-hat évvel ezelőtt még nagy divat volt a padlószőnyeg, mára azonban szinte kiment a divatból – mondja el Göncz Róbert tulajdonos-boltvezető, amint körbekalauzol a Körmendi úti parkettaboltban. – A viszonylag nehéz takarítás mellett valószínűleg sokan a poratka-allergia veszélye miatt is búcsút mondanak a szőnyegnek. A laminált padló népszerűségének növekedése pedig valószínűleg abból is adódik, hogy a gyártók gyors ütemben fejlesztenek, az alapanyag összetétele évről évre tökéletesedik.

Göncz Róbert felhívja a figyelmet, hogy bár sokan összetévesztik a kettőt, a szalagperketta nem azonos a laminált parkettával. Az előbbi fából készül, a hagyományos parkettát hivatott helyettesíteni és háromszor felújítható. Az ára ennek megfelelően magasabb is. A hagyományos, faparketta bekerülési költségének pedig alig egyharmadával kell számolniuk azoknak, akik a laminált parketta mellett döntenek.

Göncz Róbert Tóth Krisztinának segít a laminált parketta kiválasztásában. Öt-tíz százalékkal többet kell venni a hasznos alapterületnél (Fotó: Unger Tamás)

A modern melegburkolat nagy előnye, hogy szakember közreműködése nélkül is le lehet rakni. Ottjártunkkor épp egy fiatal pár vásárolt a boltban. Ha szakembert hívnak, tudtuk meg, ő akár két óra alatt elkészül egy szobával, de ha maguk állnak neki a parketta lerakásának, reggeltől estig ők is végeznek. Ez az elemek „klikkes” összeillesztésének köszönhető, sem ragasztani, sem szögelni nem kell, így szinte gyerekjáték az egymásba illő profilok összerakása. A falak mentén körben egy centiméter hőtágulási hézagot kell hagyni, amit azután a szegélyléccel takarunk el. A laminált parketta bármilyen felületre: aljzatkiegyenlített betonra, OSB lapra, vagy az elöregedett hagyományos parkettára is lerakható. A hőszigetelésről az alá fektetett vékony polifoam réteg gondoskodik. Amennyiben padlófűtés van a helyiségben, a parketta alá nem ezt, hanem egy speciális, lyukacsos alátétet kell helyezni, ami átereszti a hőt.

A boltban körülnézve nem nehéz belátni, hogy a laminált parketta már látványra is mindenféle igényt kielégít. A felületek a különböző fafajták természetes és pácolt árnyalatait utánozzák, a juhartól a vengéig, láttunk szürkét, de állítólag az a vevő sem távozott üres kézzel, aki rózsaszínű parkettát álmodott meg magának. (Legfeljebb várnia kellett, míg a rendelése megérkezik...). A mintázat imitálhat hagyományos parkettát, svédpadlót, hajópadlót, lehet pillangós – nekem speciel az tetszett, amelyik egy hajófenékben utazó borosláda feliratait idézte. Felületből választhatunk különféle kopásállóságút, attól függően, hogy milyen igénybevétel várható. Konyhába, előszobába is használják már ezt a burkolatot, erre a célra erősebb felületű és járólapot imitáló mintázatú is kapható.

A tudatos vásárlóknak talán rossz hír, hogy laminált padlót Magyarországon nem gyártanak. Viszont örömteli, hogy egyre több újrahasznosított anyagból készül.

 

MEDENCE MELLÉ MŰFŰ DUKÁL

Mivel láttunk a boltban, megkérdeztük, vajon műfüvet is vásárolnak-e az emberek? Bármily meglepő, igen. Igaz, nem túl gyakran, és a szezonja március, április. Létezik kültéri és beltéri változata. A szobáját meglehetősen kevés ember burkolja mesterséges pázsittal, de teraszra, medence mellé már gyakrabban telepítenek műfüvet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!