Otthon

2015.06.17. 12:50

Hipp-hopp új konyha - Akár a saját fotónk is kerülhet a szekrényajtóra

Torony – Ha meguntuk a konyhánkat, vagy már nem divatos, akkor sem kell az egész konyhabútort lecserélni. Ha a régi szekrényeinket új előlappal látjuk el, sokkal egyszerűbben, és főleg lényegesen olcsóbban új arculatot adhatunk az egész helyiségnek.

Tersztyánszky Krisztina

Csercsics Balázs faipari mérnök szerint tőlünk nyugatabbra bevett szokás, hogy 3-4-5 évente lecserélik a lakásokban a konyhabútor látszó részét. Ennek, háziasszonyok a megmondhatói, az is nagy előnye, hogy nem kell a jól bevált tároló helyektől megválni és újakhoz hozzászokni. Mindennél fontosabb érv azonban az ár. Egy átlagos méretű konyhánál a szakember szerint 5-6 négyzetméter szekrény- és fiók fronttal kell számolnunk, lakótelepi lakásokban ennek mindössze a felével. Ha hozzáadjuk a szükséges vasalatokat és a munkalap kicserélését, akkor is már százezer forintból szuper új konyhabútort hozhatunk össze.

Minden fajtájú lapból egyedi méretűt készítenek a meglévő konyhánkhoz, mutatja Csercsics Balázs. Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Csercsics Balázzsal sorra vettük a lehetséges ajtó alapanyagokat, az árak növekvő sorrendjében. A legolcsóbb, ám egyáltalán nem igénytelen megoldás a laminált lap. A most divatos minimál stílusnak tökéletesen megfelel, körben él zárással igazán mutatós szekrény készülhet belőle. Matt és fényes felületkiképzésben is több száz színből lehet választani. Amint megtudtuk, a színek között mostanában a fehér a népszerű, a fa-utánzatú felületek közül pedig a bükk, a bordós színű calvados és a világos fa szürkés árnyalatai. Ennél egyedibb színeket lehet megvalósítani a kasírozott forgácslapból, amelyre színes dekorfóliát préselnek. Ismét egy fokozattal többet „tud" a festett és a fóliázott felületű MDF lap, ezekből adnak el az olcsó laminált lap után a legtöbbet. Ezeknél a frontoknál fautánzatú minta nem kérhető, ezért azonban kárpótol a matt vagy magas fényű felület formázhatósága. Számtalan féle mart háromdimenziós mintával dobhatjuk fel a fiókok és konyhaajtók frontját. Lehet pöttyös, csíkos, kockás, esőcseppes, de arra is volt már példa, hogy valaki egyedi görög motívumokat kért a felületre. A lehetőségeknek csak a fantázia szab határt, Csercsics Balázs azonban óva int a szélsőségektől. Azt tanácsolja: aki valóban használni is akarja a konyháját, az bánjon csínján a térbeli dekorációkkal, hiszen ezekben könnyen megül a szennyeződés, nehezebb lesz a takarítás.

A ranglétrán következő alapanyagból már egészen meghökkentő, szinte futurisztikus ötleteket is megvalósíthatunk. Az akril ajtófelületeken digitális nyomtatással gyakorlatilag bármilyen mintát meg tud jeleníteni a gyártó egy egyszerű gyümölcs- vagy füstmintától egészen a saját készítésű családi fotókig. A megrendelőknek gyakran jókora fejtörést okoz, hogy mit is nézegetnének szívesen több éven keresztül a konyhájukban. Túlzásokba talán itt sem kéne esni, de tény, hogy egy szép táj, városkép vagy virágmotívum szinte művészi értékűvé emelheti a prózai konyhaszekrényt. Talán nem kell mondani, hogy a munkalappal és a kiegészítőkkel egy, vagy több látványos ajtó mellett még óvatosabban kell eljárni. Ez a felület is lehet matt és magas fényű.

A konzervatívabb, és vastagabb pénztárcájú megrendelők érdeklődésére számíthatnak a furnérozott frontok, MDF alapon tölgy, bükk, éger és cseresznye bevonattal, különböző pácokkal lefestve. Ez már majdnem olyan, mint az igazi fa, a lehetséges mintázás a díszes keretre korlátozódik. Végül, de nem utolsó sorban tömör fa bútorajtót is készíttethetünk, pácolt akácból, bükkből, égerből vagy tölgyből. Rusztikusabb és modernebb változatok ebből is kivitelezhetők. Meglehetősen kevesen választják, hiszen az ára mintegy hússzorosa a laminált lapénak.

A bútor előlapokkal természetesen szükségünk lesz új vasalatokra. Ma már a legtöbben kivetőpántból és fiókcsúszóból is a fékezős fajtát választják, ez ugyanis véget vet az ajtó- és fiókcsapkodásnak, mivel önmagától, lassan és hangtalanul záródik. Bármilyen hihetetlen, divat uralkodik a fogantyúk terén is. A piacon levő több ezer forma közül talán ennek a kiválasztásával bajlódnak a legtöbbet a vásárlók. Mint megtudtuk, ez idő szerint a matt króm vagy a szálcsiszolt fém felület a trendi, a forma pedig hosszúkás, végigér az egész ajtón vagy fiókon, méghozzá keresztben. Munkalap szintén több száz színben válaszható, tudunk a frontokhoz illőt keresni közülük.

Csercsics Balázs azt is elmondta: nagy segítség a lakásfelújítóknak a látványterv készítése. A megadott méretek alapján a vevő egy kattintással láthatja, hogy a régi bútora hogy fog kinézni az új frontfelülettel. A gyártónak és forgalmazónak ugyanakkor nagy segítségére van a cég közösségi portálja. Ezen a háziasszonyok kéretlenül is olyan kommenteket produkálnak egyes elkészült konyhákhoz, hogy azokat a szakembereknek érdemes megszívlelniük, ha továbbra is a vásárlók kedvében akarnak járni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!