Hirdetés

2023.06.30. 16:11

57. Zágrábi Nemzetközi Folklór Fesztivál: a város hagyaték- és hagyományőrző eseménye

A zágrábi utcák és terek a város szűk központjában július 19. és 23. között egy már hagyományosnak mondható és a népművészet, valamint a hagyományőrző kultúra terén egyik legjelentősebb horvátországi eseménynek adnak helyet.

PR-Cikk

Forrás: Buga Cvjetanović

A zágrábi utcákon és színpadokon a város szűk központjában számos horvát, régióbeli és a világ más részeiről érkező számos előadó mutatkozik be énekeikkel, táncaikkal, szokásaikkal és népviseleteikkel. Különleges érzelmi értéket képviselnek a horvát diaszpóra néphagyományi egyesületei, amelyek azzal büszkélkedhetnek, hogy erősen őrzik gyökereiket és hagyományukat némely esetben akár több ezer kilométerrel távol a hazájuktól, szívükben mégis igen közel.

Forrás: Buga Cvjetanović

A néphagyatékot és a néphagyományi amatőr egyesületeket népszerűsítő Zágrábi Folklór Fesztivál 1966 óta kerül megrendezésre. Az idei fesztivál témája a Kupa-folyó mentét bejáró kutatóút százéves megemlékezéséhez kötődik, illetve annak emlékére és tiszteletére kerül megrendezésre. A kutatóút során egy szakemberekből és egyben igen lelkes emberekből álló csoport kajakokkal a Kupa-folyó mentén haladva 34 falvat járt be és szóban, fényképekben, illetve tudományos munkákban és szakmunkákban feljegyezte a táj hagyományos népviseletét és építészeti hagyatékát. Az idei programban az ő tiszteletükre a Kupa-folyó menti tájat képviselő néphagyományi egyesületek is fellépnek.

Forrás: Buga Cvjetanović

A színpadokon a város szűk központjában – a Jellasics téren, a Zrinjevácon és az Európai téren - fellépő és tájuk hagyományos zenéjét és szokásait bemutató hazai és a külföldi előadókat Zágráb lakosai és ezek vendégei szeretetteljes üdvözlettel illetik meg. A program idén is számos érdekes tánc- és zenebemutatókat, kiállításokat és koncerteket sorakoztat fel.

Forrás: Buga Cvjetanović

A fesztiválon bemutatásra kerülnek az UNESCO szellemi világörökség listájára feljegyzett hagyományos javak, valamint a nemzeti Kulturális Örökség Jegyzékébe beiktatott javak is. Horvátország Kultúraügyi Minisztériuma és Zágráb Város 2014-ben meghozott közös határozata alapján az eseményt nemzeti jelentőségű fesztiváli eseménynek nyilvánították. Magas szintű jelentőségét ezen kívül bizonyítja az is, hogy része a CIOFF nemzetközi folklórfesztiválok hálózatának (International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Arts).

Ez is a program minősége mellett szól, valamint tanúsítja a helyi közösség állandó közreműködését a különböző programokban és nyitottságát a nemzetközi közösség felé. 

Forrás: Buga Cvjetanović

A Nemzetközi Folklór Fesztivál célja Horvátország és más országok gazdag népművészeti örökségének a megőrzése és bemutatása, valamint az interkulturális párbeszéd támogatása és a tapasztalatcsere. Az esemény során a látogatók számos régió és különböző nemzetek sokszínű hagyományaival, szokásaival és táncaival ismerkedhetnek meg.A fesztivál hosszúéves hagyománnyal dicsekedik és Zágráb egyik legismertebb kulturális eseménye. A népművészet, tánc és a hagyomány szerelmeseit gyűjti maga köré és egyedi lehetőséget jelent a kulturális különbségek és a néphagyomány előadó-művészeti szépségének megismeréséhez.

Forrás: Buga Cvjetanović

Látogassanak el Zágrábba és az öt fesztiváli nap során ismerjék meg a színes néphagyomány gazdaságát táncban, éneklésben, zenében és népviseletekben a városközpont legszebb parkjaiban és utcáin.

Örömmel várjuk Önöket!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában