Púder Nélkül

2010.07.14. 09:31

A konyhasziget kis titkai

Kétféle háziasszony van: az egyiknek van konyhaszigete, a másik vágyik rá. A konyhasziget az utóbbi idôben hihetetlenül gyors népszerûségre tett szert.

Osváth Sarolta

Szegedi Gábor, az egyik konyhastúdió vezetője napi munkája során tapasztalja, hogy a konyhaszigetek napjainkban valóban rendkívül népszerű elemeivé váltak a konyhaberendezésnek. Ezek optimális elhelyezéséről, kialakításáról, „berendezéséről” faggattuk.

Miért kedvelik annyira a háziasszonyok?

- A hagyományos elrendezésű konyhákkal szemben, amelyekben jórészt a falak mentén helyezzük el a pultot, szekrényeket és a sütő-főző berendezéseket, a mosogatót, a hűtőt, ez sokkal változatosabb helykihasználást kínál. Azt mondhatom, az új lakások zömében konyhaszigetet alakítanak ki a tulajdonosok. A lakásfelújításoknál is van rá példa, de ritkábban. Ez utóbbiaknál nagy úr a megszokás, illetve a tetemesebb költségek jelentenek akadályt.

Mennyire számít a konyha-étkező mérete a döntésnél?

- Természetesen meghatározó, de nem kizáró ok a kis alapterület sem. Sőt, az egy vagy kétszemélyes háztartásokban gyakran csupán egy ilyen mindent tudó „sziget” képezi a konyhát. Természetesen nem ez az átlag. Az U vagy L alakú konyhák esetében, illetve az amerikai konyhás nappalikban kifejezetten előnyös megoldás a konyhasziget, megtöri a teret, javítja a térhatást, otthonosságérzetet kölcsönöz. Készítettünk már egészen kis méretű, 40x70 centiméteres szigetet is, ami gyakorlatilag a pulttal azonos magasságú asztalt jelent, néhány fiókkal vagy polccal, de kaptunk megrendelést egy méter húsz széles, három méteres hosszúra is.

 

A konyhaszigettel a konyhák helykihasználása lesz jobb?

- Ez és a kényelem az alapvető cél, hiszen minden oldalról hozzáférhető polcokat, fiókokat lehet elhelyezni, így nagyon sok plusz rakodóhelyet biztosít.

Milyen típusú, stílusú lakásokba illik a konyhasziget?

- Gyakorlatilag minden stílusba beilleszthető, hiszen követi a konyha dizájnját. De az is divatos, ha éppenséggel nagyon eltérő stílust képvisel, akár színben, akár formában. Készítettünk már mediterrán konyhába régi, kovácsoltvas lábú asztalból konyhaszigetet, s volt olyan ügyfelünk, aki a hófehér bútorhoz világoszöldet kért.

Mit tanácsol elhelyezni a konyhaszigeten?

- A konyha berendezése akkor jó, ha egyedi, igazodik a család igényeihez. Ezért szinte minden az alapos tervezésen múlik. Végig kell gondolni, hogy a házban, a lakásban élők számára mennyire fontos helyszín a konyha és az étkező, mik a szokásaik, reggel, napközben vagy este használják-e, esetleg nagy a család és sokat sütnek-főznek, vagy minimális, visszafogott a háztartásvezetés. A konyhaszigetet ki lehet úgy alakítani, hogy ott zajlik a sütés, a főzés, gyakori, hogy nemcsak ezeket a berendezéseket, hanem a mosogatót, mellette a mosogatógépet is itt helyezzük el. Gondolni kell a főzőlap felett a szagelszívás megoldására. A konyhai előkészítés a pulton zajlik, de ezt is helyezhetjük a konyhapult méreténél nagyobb szélességű konyhaszigetre, ha például gyakran készül egyszerre több fogás. A sziget körül körben minimum egyméteres hely maradjon, hogy jól körbejárható legyen. Külön fényforrásokat is ajánlott elhelyezni a végzett tevékenységeknek megfelelően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!