2011.02.08. 12:54
Vasat a nőknek!
A fogamzóképes korban lévő nőknek napi 15 mg vasat kellene bevinni a táplálékkal, ennek mintegy 10 százaléka szívódik fel, olvasható a Táplálkozási Akadémia hírlevelében.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének legfrissebb hírlevele a vérszegénység, a vashiány témakörével is foglalkozik. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint világszerte 1,3 milliárd ember, azaz a Föld lakosságának mintegy 30 százaléka szenved vérszegénységben. A vashiányos vérszegénység 80 százalékban a női nemet érinti. A napi szükségletként említett 15 mg vasat tartalmaz például 15 dkg sertés vagy pulykamáj vagy 5 dkg libamáj vagy 10 dkg fehérbab, 5 dkg szárnyas májkrém és 5 dkg szárított sárgabarack is.
A szakemberek hangsúlyozzák, hogy a vérszegénység megelőzésében nagy szerepe van a kiegyensúlyozott, változatos étrendnek. E betegség könnyebben kialakulhat például az egyoldalú táplálkozást folytatóknál, a drasztikus fogyókúrázóknál.
A máj raktározza a vasat, ezért az ebből készült ételekben található a legtöbb és legjobban felszívódó vas, ám heti egynél többször nem ajánlatos ilyesmit enni. A spenót és a sóska vastartalma nagy, ám a nagy oxálsavtartalom miatt rosszul hasznosul. A vas felszívódását az állati fehérje is segíti, ezért javasolják a rendszeres húsfogyasztást. Fontos a C-vitamin, ami főként a citrusfélékben – narancs, citrom, lime, grapefruit – található, de magas a paprika C-vitamintartalma is. A nagy mennyiségű kávé, tea fogyasztása, a túlzott rostbevitel kerülendő.