Púder Nélkül

2011.03.07. 14:59

A megvalósult álom

Több mint ötven jelölt közül nyerte el Vizvári Csilla az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) Női Kiválósági Díját. A hazánkban először 2010-ben meghírdetett díj a munkában és a magánéletben nyújtott kiváló teljesítményt, az emberi életutat és a harmóniát ismeri el.

Osváth Sarolta

Egy kávézóban beszéltük meg a találkozót Vizvári Csillával. Csinos, jól ápolt fiatal asszony várt egy gyümölcssaláta mellett, első pillantásra nem gondoltam volna, hogy fogyatékkal élő és idős emberek gondozására szervezett intézményhálózat vezetője. Az általa irányított cégcsoport tíz éve jött létre, a fővárosi agglomerációban idősotthonokat, lakóotthonokat és gondozói hálózatot működtet. 

- Tizennégy éves voltam, amikor egy ismerős meghívására egy hétre Svájcba mentünk nyaralni. Egy Bernhez közeli kis településen laktunk és sokat bicikliztünk a környéken. Ott láttam egy idősotthont, amely festői   környezetben, azon túl, hogy nagyon szép és rendezett volt, nyugalmat, békés, emberséges idilli hangulatot árasztott. Gyümölcsfák alatt idős emberek üldögéltek, beszélgettek, körülöttük kutyák, cicák Akkor azt mondtam, hogy ha „nagy leszek”, ilyet szeretnék csinálni. Aztán vendéglátóipari főiskolát végeztem és megismerkedtem a férjemmel, akinek az első pillanatban elmondtam, hogy mi az álmom. Ő akkor reklámgrafikával foglalkozott és neki segítettem, miközben a két fiam megszületett. Egy barátunk révén, akinek voltak kapcsolatai hazai és külföldi szociális intézményekkel, elkezdtem feltérképezni a területet, elég mélyen beleástam magam a témába, majd egy hírdetésre jelentkeztünk a Pest megyei önkormányzatnál. Így indult el az első idős otthon létesítésének ötlete.  

- Ma már cégcsoportunk fogja össze a különböző non-profit szervezeteket, amelyeken keresztül fogyatékos személyeknek, időskorúaknak és pszichiátriai betegségben szenvedőknek nyújtunk szolgáltatást. Bentlakásos szociális intézményeket, idősotthonokat, felnőtt enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékosok otthonát és fogyatékkal élő fiatalok számára több lakóotthont is üzemeltetünk, emellett nappali ellátást is biztosítunk. A kistérségben támogató szolgáltató hálózatot hoztunk létre, összesen naponta több mint 700 főt látunk el. Az intézményrendszerben és a kiszolgálórendszerben mintegy 260 munkatársunk dolgozik. Ezen kívül 185 értelmileg akadályozott személynek is teremtettünk munkalehetőséget. Például konyhakerti zöldségeket termelünk vegyszermenetesen, és felhasználjuk az élelmezésben, vannak levendula telepítéseink, értékesítjük a fogyatékosok által készített illatzsákokat.

Vizvári Csilla nem titkolja, hogy a szakmai hozzáértés mellett ehhez a munkához nagy szükség van az empátiára. Mindezt nem lehet együttérzés, szeretet nélkül végezni és anélkül, ne érezzen az ember késztetést a segítségnyújtásra. Az intézmények alkalmazottai igyekeznek könnyebbé és boldogabbá tenni a pszichiátriai gondozásra szorulók, az értelmileg akadályozott és idős embereket életét. Programokat szerveznek számukra, koncertekre, színházba, kirándulásokra viszik őket, még a hitéletet is biztosítják. Az ellátottak egészségmegőrzése érdekében például a szabadidő hasznos eltöltése céljából megalapították az IRMÁK Sprint SE-t, amely világbajnokságokon, speciális olimpiákon való részvétel feltételeinek megteremtésével kiemelkedési lehetőséget nyújt tagjainak. Az egyesület számos olimpiai bajnokkal büszkélkedhet.


Vizvári Csilla emellett boldog feleség és három gyerek édesanya, 1991 óta él kiegyensúlyozott házasságban férjével: 1992-ben született első fia, aki jelenleg joghallgató, majd 1995-ben Balázs, aki most gimnazista, és 2009-ben a legkisebb fiú. Nem titkolja, hogy amikor tizennégy év korkülönbséggel, a harmadik gyermekét várta, megfordult a fejében, hogy vajon egészséges lesz-e.

- Minden vizsgálatot elvégeztettem, és teljesen megnyugtatóak voltak az eredményeim, kivéve a Down–szindróma szűrést, pedig a korom miatt is indokolt lett volna. A férjem sokkal inkább forszírozta volna, de másként érez egy nő, azt hiszem, elfogadtam volna, illetve, nem tudom, képes lettem volna-e azt mondani, hogy nem vállalom a gyermekem, ha tudom, hogy Down-kóros lesz. Különösen mert őket nagyon szeretem, a legkedvesebbek, legaranyosabbak és képesek teljes életet élni, ha van mögöttük támogató közeg.
 
A küldetésünk az, hogy akik nálunk élnek, boldogok legyenek – mondja gondozói munkájáról. A 29 szociális szervezetet tömörítő CÉH Egyesület (Civil Érdekvédelmi Hálózat) több éves kiemelkedő szakmai munkáját elismerve Vizvári Csillát 2010-ben elnökének választotta.

Szerző: Osváth Sarolta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!