Púder Nélkül

2011.04.29. 13:29

Ne vigyük kényes bőrünket vásárra!

Egyre több szó esik arról, hogy a szintetikus anyagokat tartalmazó kozmetikumok némelyike inkább árt, semmint használ a bőrnek. Ennek nyomán egyre többen figyelnek arra, mit kennek magukra, sokan keresik a natúr kozmetikumokat.

Péter Gyöngyi

Nem mindegy, mi kerül a tányérunkra, és az sem, mivel próbáljuk ápolni, szépíteni a bőrünket. Különféle bőrbetegségek, irritációk is figyelmeztetnek arra, ha rossz úton járunk. Ki ilyen, ki olyan okból, de tény, egyre többen térnek vissza a természetes alapanyagokhoz mind az étkezésben, mind pedig a szépülésben.

– Léteznek teljesen natúr kozmetikumok, melyekben egyáltalán nincs mesterségesen előállított anyag és vannak olyanok, melyekben mindössze 10–20 százaléknyi van. Még, ha csak az utóbbi, olcsóbb kategóriából választunk is, már sokat tettünk az egszségünkért. Vannak ugyanis olyan termékek, melyek akár 90 százalékban tartalmaznak szintetikus anyagokat – fogalmazott Szabó Anita, az egyik zalaegerszegi szaküzlet vezetője, aki öt esztendeje mélyítette el tudását e téren.


 Saját tapasztalatai sarkallták arra, hogy alaposabban foglalkozzon ezzel a témával. – Az arcbőröm volt folyton gyulladt és hiába jártam bőrgyógyásztól bőrgyógyászig, sajnos senki és semmi sem segített igazán. Eljött aztán az a pillanat, amikor azt mondtam, nem szedek több gyógyszert, így a hosszú kísérletezések után végül az egyszerű rózsavíz jelentett remek megoldást. Nyilván időközben az étkezésemen is módosítottam, tehát komplex volt a változtatás, de mindenképpen sokat köszönhetek a rózsavíznek, mely egyébként bőrégés esetén is kiváló hatással alkalmazható.
Anita hangsúlyozta, és szavait alátámasztandó meg is mutatta: ne a virág illatára számítsunk, ha kinyitjuk az üvegcsét: a rózsavíznek ugyan egy kicsit fura az illata, de hamar hozzáedződik az ember orra.
– Az igazság az, hogy mi vagyunk már túlságosan „szintetikusak” – mondta mosolyogva a szakember. – Hozzászoktunk rengeteg népszerű illathoz és ennek köszönhetően a rozmaringét vagy éppen a levenduláét már nem találjuk elég kellemesnek.

Ha érzékeny a bőrünk, gondoljuk át jól, mit viszünk magunkkal a fürdőszobába. Nem mindegy ugyanis, milyen szappannal vonulunk a tusoló alá: ekcéma esetén például az olíva-, az iszap-, illetve a kecsketejszappan az ideális. Ez utóbbi kettőt azok is előszeretettel használják, akiknek ételallergia keseríti meg az életét, és egyes élelmiszerek elfogyasztása bőrproblémát okoz számukra. A teafa elsősorban a tinédzserek kedvence lehet, hiszen a pattanásos bőrt fertőtleníti és tisztítja, az olívával ugyanakkor az idősebbek köthetnek jó barátságot, mivel ránctalanításra is kiváló. A testradírokról sem kell lemondaniuk azoknak, akik ügyelnek az egészségükre, mivel léteznek cukorból és olajból készült termékek, ezeket mandula-, szőlőmagvagy éppen szójababolajjal dúsíthatják, az ideális testvaj pedig kakaó-, illetve sheavajból áll.

Az is nézze meg alaposan az üzletek polcáról levett portékát, aki fürdősót haszálna testi-lelki kényeztetésére: – Az a legjobb, ha a kínálatból minőségit, holt-tengeri sót választ az ember. Ebben az esetben egyébként már az aromaterápia, a lélekgyógyászat is megjelenik – folytatta Anita. – A rozmaringos, a mentás például élénkít, a levendulás pedig nyugtat. Mielőtt a fürdővízbe tennénk, gondoljuk át, felfrissülni vagy éppen ellenkezőleg, ellazulni szeretnénk...




SZIVACCSAL „ÖSSZEÉPÍTETT” SZAPPAN

Az utóbbi időben népszerűbbek ugyan a tusfürdők, de ha jól körülnézünk, a szappanok között is találhatunk már különleges, ugyanakkor bőrünket is ápoló darabokat. Létezik például szivacscsal kombinált forma is. A szivacsot tulajdonképpen a természetes alapanyagokból előállított szappanhoz „építik”: ez azok számára is elfogadható, akik a hagyományos darabokat nem igazán kedvelik. A bennük található különféle illóolajak pedig frissítenek, dezodoráló hatásuk van.


Szerző: Péter Gyöngyi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!