Púder Nélkül

2011.06.17. 09:30

FM Nagyi blogja: Mamával a múzeumban

Barátnőm kedvtelésből és foglalkozásszerűen is járatos a képzőművészetekben. Tini unokáját is szeretné a szépművészi alkotásokkal megismertetni. Amikor közös szabadidejük engedi - nincs különóra, nyelvvizsgára készülés, hétvégi nagy családi program, vagy egyéb izgalmasnak ígérkező tinédzser parti -, akkor egy-egy múzeumot célba vesznek.

FM Nagyi

Egyik teremből a másikba sétálgatnak. A nagymama néha keveset magyaráz, inkább arra figyel, mi az, ami leköti az új ismeretek iránt fogékony korban lévő unokáját. Végig pásztázzák a németalföldi csendéleteket: nyugodt tekintetek az arcképeken, korabeli különleges női ruhák, fátylak elegánsan hulló redőzete, ragyogó színek vagy a szépen megterített asztalon feltálalt ételek valósághű ábrázolása.
A következő teremben a közkedvelt impresszonista alkotások fogadják őket. Monet festményén a narancsok sugárzó színe, a puha, laza formák a valóságot inkább csak sejtetik, de érzékeinkre hatnak, szinte érezzük a narancs ínycsiklandó illatát. A tini leányzó azonban méltatlankodva kiált fel: Jaj, de csúnya!
A nagymama nem háborodik fel, inkább bátorít:  Jó, hogy észrevetted a különbséget a két különböző stílusú kép között! Ha ilyen figyelmesen nézel, akkor idővel egyre több szépséget meglátsz majd!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!