Púder Nélkül

2011.08.23. 16:54

Hol az óra helye a lakásban?

Már csak néhány nap és kezdődik az iskola: gyerekeink időbeosztása átveszi az uralmat a családi élet ritmusa felett. Rendre, pontosságra kell szoktatnunk a kicsiket, a nagyokat pedig vissza kell terelnünk a szigorú napirendhez. Az óra egyre fontosabb szerepet kap az életünkben.

Osváth Sarolta

Nagy kérdés, hogy a lakásban hová helyezzük el a család számára mértékadó időmérőt, egy vagy több óránk legyen, falra, asztalra, éjjeli szekrényre tegyük?

Korántsem egyszerű a döntés, mivel a család egyes tagjai – lévén eltérő egyéniségek – másként viszonyulnak az órákhoz. Sokan úgy gondolják, hogy itt az ideje gyerekszobába elhelyezni egy időmérőt, elsősorban azzal a céllal, hogy hozzászoktassuk a kicsiket az idő fontosságához. A kisgyerek ugyanis – körülbelül hét éves koráig – nem érzékeli úgy az idő múlását, mint a felnőttek. Iskolás korban azonban már tudatosan szoktatnunk kell arra, hogy be tudja osztani a teendőit. Figyeljünk arra, hogy a gyerekszoba órája – ha nem digitális – ne járjon hangosan. A ketyegés, az új fajta ütemes zaj ugyanis megzavarhatja az éjszakai alvás nyugalmát, az éjszakai csendben felerősödik a mutatók járása és ez félelmet kelthet a gyerekekben. A hálószobában is zavaró lehet az óraketyegés, ezért ott inkább digitális kijelzős órát használjunk. Ezek többsége több funkcióval – rádió, ébresztő - is rendelkezik.  Sokan szeretik, ha éles sípolás helyett kedvenc rádióállomásuk szólal meg ébresztésként, a programozásra azonban külön figyeljünk, mert ha nem minden nap kelünk ugyanabban az időben, bosszantó lehet a szükségtelen hajnali ébresztő. 

Nagyon divatosak a régi órák, lakberendezési tárgyként is vásároljuk őket. Bizonyos működőképes antik darabok akár negyedóránként „ütnek”, hogy figyelmeztessenek az idő gyors múlására, óránként pedig annyit, amennyi az idő éppen. Ezért a legjobb helyük a nappaliban, étkezőben lehet, ahol a család a legtöbbet tartózkodik együtt és a pihenés óráit nem zavarja meg. A lakberendezők általában azt ajánlják, hogy az előszobában, a falon vagy a szekrényen feltétlenül legyen egy pontosan járó időmérő, hogy az induláskor még ellenőrizni tudjuk, hogyan állunk az idővel.


Amikor óravásárlásra adjuk a fejünket, érdemes az elhelyezésekor a térrendezés, a feng shui szabályait is figyelembe venni, mert például az égtájak energiáit figyelembe véve, elősegíthetjük, hogy az óra pozitív hatással legyen életünk körforgására. A keleti helyiségben lévő, illetve keleti falra helyezett óra erősíti a változást, segíti az átalakulást, az új dolgok beindulását. A déli helyiségekben, vagy déli falon lévő óra aktivizálja az energiákat, ha úgy érezzük, gyorsítanunk kell, tegyük ide az órát. Ha nehezen zárjuk le, nem tudjuk elengedni, befejezni a dolgainkat, szükségünk van egy pontos órára a nyugati helyiségben vagy a falon. Az északi égtájon elhelyezett órára nézve úgy érezzük, lassabban múlik számunkra az idő.

Szerző: Osváth Sarolta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!