Púder Nélkül

2011.09.10. 11:59

Ő kever a legjobban: Szekeres Péter a legkiválóbb tequila mixer

Második alkalommal rendezték meg Magyarország hivatalos El Jimador tequila mixer versenyét, ahol 26, szakmájában kiváló versenyző mérte össze tudását. A tét a pénznyereményen túl az európai versenyre való kijutás volt. A legjobbnak végül Szekeres Péter, az egyik sárvári hotel bártendere bizonyult.

Matolcsi Renáta

A versenyt szigorú zsűri felügyelte és értékelte.
- Mindenki úgy ment oda, hogy nyerni akar, így természetesen én is. Igaz, amikor megláttam, hogy utolsóként fogok bemutatkozni, nem sok esélyt adtam magamnak – mondja Szekeres Péter, aki novemberben Londonban bizonyíthat, ahol Európa 16 legjobb bármixerével méri össze tudását.
– Ha azt nézzük, hogy ott kevesebben leszünk, statisztikailag még jobb helyzetben is vagyok. Hamarosan megtudom a részleteket, de az biztos, a legeredetibb stílus képviselője eljuthat a legendás mexikói Casa Herradurába és megnézheti, hogyan gyártják a száz százalékos agavéból készülő tequilát.

Péter elmeséli, két kollegája már bemutatkozott nemzetközi szinten, ők egy első és egy második helyezéssel büszkélkednek. Ahhoz, hogy valaki igazán jó legyen, sok év tapasztalatra és folyamatos tanulásra, fejlődésre van szükség. Ő több, mint 15 éve van a szakmában, de úgy érzi, mindig van mit tanulnia. Sokat jár külföldre, figyeli a nemzetközi trendeket, melyek - ahogy a divatban – a koktélkészítést illetően is Londonból és New York-ból érkeznek, ott már egyáltalán nem furcsa, ha csili, uborka, fűszerek, lekvár, sőt, rák, vagy kagyló kerül ízesítésként az italba.

Az ő nyertes összeállításában a blanco tequila mellett passion fruit likőr, lime-lé, pink-grapefuit-lé, valamint egy kevés nádcukor volt, színében pedig halvány narancssárga árnyalatban pompázott. Díszítésnek a grapefuit héjából készített virágot. A versenyen új, saját kreációval kellett részt venni, a kötelező elem csupán a tequila volt, méghozzá Mexikó elsőszámú tequilája.

Péter elmagyarázta azt is, mi a különbség a long drink, a shot és a koktél között.

- Valójában a pohár, a mennyiség és az összetétel különbözteti meg e három fajta italt. A shot lövést jelent, vagyis egy olyan kispohárban szervírozott italt, mely tömény és egy húzásra megiható. A long drink nevéből adódóan hosszú pohárban, úgymond hosszú lére van eresztve, az alkohol mellett gyümölcslé vagy szénsavas üdítőital könnyít az ital töménységén. A koktélt a klasszikus Y pohárban szolgáljuk fel, kevesebb felöntéssel, s nem kerül bele sem szívószál, sem jég, hanem a poharat hűtjük be. Örülök annak, hogy egyre többen érdeklődnek a koktélok iránt és bízzák a bártenderre a választást. Hazánkban kialakult a bor és a pálinka kultúrája, a mi feladatunk, hogy a bárkultúrát is felsőbb szintre emeljük – tette hozzá a kiváló mixer.

Szerző: Matolcsi Renáta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!