Púder Nélkül

2011.10.14. 12:55

Kertész Andrea: segíteni annak lehet, aki erős, nem nyavalyog

Kertész Andrea Teológiai Főiskolát végzett, ott tanult pszichológiát. Okleveles asztrológus, szakterülete a pszichológiai asztrológia.

Merklin Tímea

Kertész Andrea arra tette az életét, hogy másokon segítsen. Azt mondják, segíteni annak lehet, aki kéri. Te azt mondod, segíteni annak lehet, aki erős. Hogy érted ezt?

Segíteni annak lehet, aki erős! Ez így van. Próbáltál már akár munkahelyen, akár MLM rendszerű üzletben, vagy a barátnődnek segíteni? Mennyi időt, energiát rabol el, a gyengéknek  akik sírnak, de nem tesznek semmit  a felkarolása? Nagyon sok ember a problémájáról csak beszélni akar, de nem akarja megoldani. Ugye hallottad már, hogy le kellene fogyni, le kellene szokni a dohányzásról, szakítani kellene ezzel a pasival, meg kellene tanulni angolul, ki kellene takarítani a garázst...

Hát, igen, igen, jó volna, tudom, hogy ezt kellene tennem, DE... Változtatni mindig nehezebb, mint benne maradni egy helyzetben. A változtatás következetes munkával jár. A legnagyszerűbb eredmények ember-zsírral készülnek. Mi lett volna, ha annak idején, ha például Egerszegi Krisztina azt mondja, tudom, hogy fel kellene kelnem, és le kellene mennem az uszodába...

Segíteni annak lehet, akinek valóban csak segítség kell, hogy átlássa a helyzetét, megértse az elveket, végigvigyem a folyamatokon, és nem más nyakába akarja tenni a problémáját. Ha például a gyereked meg akar tanulni egy nyelvet, annyit tehetsz, hogy keresel egy tanárt, fizeted az óráit, megveszed a könyveket, még a szavakat is kikérdezheted, de tanulni nem tudsz helyette. Annyit tehetsz, hogy biztosítod hozzá a feltételeket. De hiába biztosítod, ha ő nem tanul. Valahogy így értem azt, hogy az erősnek lehet segíteni. Aki van annyira erős, hogy az ő részét maximálisan hozzáadja.

 Sokan el sem jutnak a felismerésig, hogy segítségre van szükségük. Mi az az önsorsrontás? Van-e gyógymódja? Amikor valaki beteg, vagy csak az addig eltérőtől bizonyos tüneteket fedez fel magán, természetes, hogy orvoshoz fordul. Ha lelki bajai vannak, azt az ember próbálja egyedül megoldani. Van ebben egyfajta társadalmi nyomás is, hiszen még sok közegben mindig tartja magát az a nézet, hogy aki pszichológushoz, vagy valamilyen terapeutához fordul lelki problémájával az gyenge és dilis. Szerencsére ez a tendencia sokat javult az elmúlt években. A másik pedig, hogy szinte elvárás, hogy lépjél túl, állj fel, ne nyavalyogj annyit. Pedig vannak helyzetek, amelyek feldolgozásához sokszor szakember segítsége kell. Ilyen helyzet lehet pl: haláleset, válás,betegség, veszteség, munkahelyi kudarc, minden olyan helyzet, ami érzelmileg kibillent a megszokott kerékvágásból.

Kézbe vehetjük-e a sorsunkat? Ha gyerekként nem tanultuk meg, felnőttként megtanulhatjuk-e? Vagyis honnan tudod, hogy segítségre van szükséged? Három részre bontanám:

1. Negatív érzéseid vannak önmagaddal vagy másokkal kapcsolatban  düh, harag,keserűség, csalódottság alacsony önbecsülés,szorongás, frusztráció, kilátástalanság érzés  jelzi, hogy bizony feldolgozatlan problémáid vannak.

2. Ha a családtagokkal rossz kapcsolatban vagy, (bármilyen okod és mentséged van rá!) nagyon valószínű, hogy mélyebb családi okok vannak a háttérben. Ez esetben nem férsz hozzá ahhoz az erőhöz, ami a sikerhez és boldogsághoz kell.

3. Folyamatosan ugyanolyan helyzetekben találod magad, ugyanolyan konfliktusaid vannak. Például: volt nálam egy hölgy, akinek a 4. férje is masszív alkoholista volt. Mi ez, ha nem önsors-rontás? Gyógymód? Leásni a mélyére, és kigyomlálni. Nem olyan egyszerű, mint bekapni egy pirulát, de az eredmény  erő, siker, boldogság, harmonikus kapcsolatok  megérik a fáradtságot!

Természetesen felnőttkorban sem késő, sőt, amíg lélegzünk sosem késő, csak minél több a mélyen rögzült minta, annál több a feladat. De ez egy kellemes munka. Csak magadra kell figyelned. Igaz, meg kell szabadulni attól a képzettől, hogy a sorsodért mások felelősek.

LE A GYÖKEREKIG

Kertész Andrea az asztrológia, a természetgyógyászat, a kineziológia, a belső utazás révén fér hozzá együtt a klienssel a problémák gyökeréhez, és együtt képesek oldásokat létrehozni. A rögzült rossz minták helyébe új jókat lehet tenni. És aztán azokat gyakorolni, gyakorolni már egyéni munka.

Szerző: Merklin Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!